Anar al contingut

així ho anticipen els socialistes

El PSOE i Podem s'encallen en les negociacions: sense cap acord a la vista abans de dijous

Carmen Calvo i Pablo Echenique es van reunir sense èxit abans del discurs de Sánchez

Juan Ruiz Sierra / Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE i Podem s'encallen en les negociacions: sense cap acord a la vista abans de dijous

Juan Medina

La negociació entre el PSOE i Podem s’ha encallat aquest dilluns just abans que Pedro Sánchez afrontés el discurs del debat de la seva investidura. Fonts del Govern expliquen que s’ha "avançat molt" sobre el programa per a la pròxima legislatura, però que l’obstacle continua sent el repartiment de càrrecs. 

"Creiem que fins dijous no es resoldrà", assenyala el Govern, que no tanca la porta a cedir una vicepresidència als morats. "El problema no era tant això com la presència de Pablo Iglesias", explica un ministre.

Minuts abans de la intervenció de Sánchez, Carmen Calvo i Pablo Echenique –els dos principals negociadors– van provar de desbloquejar la situació sense èxit. "No arribem a un punt d’acord", ha admès la mateixa vicepresidenta en funcions davant d’un grup de periodistes.  

Sense més reunions ni avenços

Des de files socialistes expliquen que les converses estan estancades, amb el repartiment de càrrecs en el futur Executiu com a principal punt de desacord, i que no es preveuen noves reunions dels equips negociadors al llarg d’aquest dilluns. Fins dijous, quan tindrà lloc la votació definitiva, hi ha temps. 

De moment, l’única vicepresidència que el PSOE està disposat a donar a Podem és bàsicament simbòlica, sense gairebé competències executives, una cosa que ha causat gran malestar en els morats, que aspiren a coordinar el vessant social del futur Govern.

Des de l’entorn morat, es queixen que el PSOE "es nega a compartir ni un sol Ministeri des dels quals poder desenvolupar les polítiques" que planteja la formació. Com a exemples, assenyalen la pujada del SMI a 1.200 euros, les escoles de 0 a 3 anys, polítiques d’igualtat i abaixar taxes universitàries. "Tret del bon to", apunten, "en 48 hores el PSOE no ha fet cap pas". A més, lamenten que "només" els hagin ofert "responsabilitats simbòliques". Així, insisteixen que han "cedit des del principi a no demanar ministeris d’estat, lleialtat amb la qüestió de Catalunya i el gest de Pablo Iglesias de divendres apartant-se a un costat". "No parem de trobar-nos més excuses per part del PSOE", sentencien els morats.