NEGOCIACIONS D'INVESTIDURA

El PSOE, «convençut» que hi haurà «acord» amb Podem

«Parlarem del programa i també, per descomptat, de la participació de Podem en el Govern», assenyala Lastra

video 3529917 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Un dia després que Pablo Iglesias fes un pas enrere en la seva reclamació de formar part del futur Govern, desbloquejant així les negociacions d’investidura, els socialistes s’han mostrat convençuts que hi haurà un acord amb Podem per reelegir Pedro Sánchez com a cap de l’Executiu dijous que ve. “S’obre una oportunitat en l’àmbit nacional que tots estàvem esperant. Hem de parlar de moltes coses. Del programa, que ha de fer front a les reformes que necessita el nostre país. Estem convençuts que arribarem a un acord”, ha assenyalat aquest dissabte a Oviedo la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra.

El primer, ha remarcat la número dos del partit, serà el “programa”, però també “per descomptat” es parlarà “de la participació de Podem en l’Executiu”. Aquest és un dels punts que diferencien els socialistes dels morats, que volen que en la negociació es tractin alhora les mesures a aplicar durant la pròxima legislatura i els equips de Govern.

La composició del Consell de Ministres

Notícies relacionades

Però la principal divergència continua sent la composició del futur Consell de Ministres. Iglesias demana autonomia per elegir els responsables de carteres que siguin responsabilitat de Podem, mentre que Sánchez insisteix que ell tindrà l’última paraula sobre qui integra el seu Gabinet. Els morats, una vegada ha cedit el seu secretari general, volen que la direcció del seu partit entri en els ministeris, sobretot la portaveu parlamentària, Irene Montero, mentre que els socialistes prefereixen nomenardirigents més “tècnics” i menys pròxims a Iglesias per ocupar ministeris socials.

“Treballarem en les pròximes hores i dies amb discreció, lleialtat i l’objectiu que aquest país tingui un Govern a ple rendiment. No partim de zero, sinó de 12 mesos en què hem desenvolupat moltes polítiques”, ha explicat Lastra. El PSOE vol que la negociació programàtica s’assenti sobre dos documents: el pacte pressupostari a què van arribar l’octubre passat Sánchez i Iglesias, frustrat pel vot en contra de la dreta i els independentistes (una coincidència que va motivarl’avançament  de les eleccions generals) i el document aprovat  per la seva executiva, un resum del programa electoral socialista pensant per trobar “punts de coincidència” amb Podem.