ENTREVISTA AMB LA LÍDER DE CATALUNYA EN COMÚ PODEM AL PARLAMENT

Jéssica Albiach: «Som la garantia que Sánchez no aplicaria un altre 155 per a Catalunya»

video-jessica-albiach / periodico

5
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Compromís ja ha donat el ‘sí’ a Pedro Sánchez. ¿Què necessitaria En Comú Podem per donar suport a la investidura?

Donarem el ‘sí’ si hi ha un govern de coalició progressista amb una acord programàtic.

¿Han après el PSOE, Podem i les seves confluències de l’error del 2016? 

Aquestes últimes setmanes no han sigut gaire gratificants, però estic convençuda que d’aquí a la investidura arribarem a un acord. Sembla que en les últimes hores la cosa està millorant. Tenim uns quants dies per a la investidura i estic convençuda que no tornarem a caure en l’error del 2016. La finestra d’oportunitat està oberta. Més que mirar cap al passat el que hem de fer és mirar cap al futur i estic convençuda que anirà bé.

¿No s’obrirà la porta a què la dreta torni el govern per la falta d’acord de les esquerres?

No valen les excuses i estem veient que Pedro Sánchez no para de posar-ne: primer va dir que els números no donaven; després va posar Catalunya com a excusa, quan Catalunya no pot ser l’excusa perquè no hi hagi govern; després la consulta de Podem, i finalment semblava que era Pablo Iglesias. Sánchez s’ha de deixar d’excuses. Hi ha d’haver generositat i altura de mires. Catalunya seria la principal beneficiada d’un Govern de coalició. Miquel Iceta seria més a prop d’Iglesias que de Sánchez en un Consell de Ministres en la qüestió catalana.

Hi ha hagut pactes de govern en tots llocs on no hi ha Sánchez i Iglesias. ¿És una qüestió d’egos entre ells?

No, crec que el problema de fons és que el PSOE vol pactar qüestions d’Estat i política econòmica amb la dreta i algunes qüestions puntuals amb nosaltres. Sánchez ja va fer referència que hi ha determinats poders econòmics que no volen que Podem estigui al govern. Ara veiem comMariano Rajoy, Emmanuel Macroni la patronal intenten convèncerAlbert Rivera, però també el PP.

¿Fins quan creu que Sánchez esperarà Cs?

La setmana que ve tenim un repte i no s’hauria de deixar passar ni un minut més. Portem tres mesos sense govern. Tot i que la maquinària de l’Estat funcioni, hi ha determinades qüestions com la catalana que requereixen diàleg i això no ho poden fer uns funcionaris.

¿Què pensa quan el PSOE justifica amb Catalunya la seva reticència a tenir Podem al Govern?

La seva reticència és Pablo Iglesias. Aquesta és la veritable qüestió. Els vetos no només són ineficaços sinó que formen part de la vella política. Si el que preocupa Pedro Sánchez és que nosaltres no volem un 155, el que està dient no és que no vol Iglesias, sinó que no vol ningú d’Unides Podem ni d’En Comú Podem. Ell va ser el primer en reconèixer que el TC considerava que seria inconstitucional un 155 permanent per a Catalunya i que a l’independentisme se’l guanya amb projecte. Som la garantia que Sánchez no aplicaria cap altre 155 per a Catalunya. Només ho utilitza d’excusa per veure si Rivera desperta, una excusa més per a la geometria variable. 

 

¿Veu possible una investidura la setmana que ve?

Jo no perdré l’esperança. Vull pensar que la negociació real comença aquest cap de setmana. Sánchez és molt conscient de les equivocacions i dels errors que ha comès. Qui més perdria amb la repetició seria la ciutadania.

 ¿Ara que Sánchez s’obre a ministres de Podem, li agradaria que n’hi hagués algun d’En Comú Podem? ¿A quina cartera?

Nosaltres estem disposades a participar en aquest Govern progressista de coalició i tenim molta gent preparada per fer-ho, però els noms són secundaris. El més important és que hi hagi una força compromesa amb la plurinacionalitat al Govern de l’Estat.  

¿Quina resposta haurien de donar els comuns a una sentència de presó? 

La resposta no ha de ser dels comuns, ni dels partits, sinó de país. Ha de ser el més inclusiva i transversal possible. Hi ha gent que no ens va votar a nosaltres ni als partits independentistes, però que està en contra d’aquest judici infame que no s’hauria d’haver produït. Creiem que la resposta ha de ser del 80, del 90, del 100% de la ciutadania, no del 50%. Nosaltres proposem com a resposta una reforma del codi penal perquè els delictes de rebel·lió i sedició quedin circumscrit a la utilització d’armes; que totes les mobilitzacions al carrer estiguin liderades pels moviments socials; i en tercer lloc, els polítics ens hem d’asseure en una taula per buscar una solució acordada. Ha de ser una resposta transversal i seria important comptar amb el PSC.

Manuela Carmena considera que a Espanya no hi ha presos polítics. ¿Vostè què en pensa?

Crec que hi ha presos i preses polítiques a Espanya i que hi ha exiliats i exiliades.

 

¿Què creu que vol dir Quim Torra quanassegura que ‘ho tornarem a fer’? 

No ho sé. Torra, ERC i JxCat són una incògnita. I cada dia, en funció de com s’aixequen, diuen una cosa o una altra. Ho veiem en el president, però també en ERC. Un dia et fan un discurs més pragmàtic, un altre et tomben els pressupostos més socials de la democràcia.

 

Malgrat que la sentència marcarà els 10 pròxims anys, ¿creu que quant a polítiques públiques Catalunya ha perdut un any i mig esperant la sentència?

Els presos i les seves famílies han perdut un any i mig amb una presó preventiva injusta i aquesta situació d’excepcionalitat s’ha d’acabar. També crec que pel que fa a les polítiques públiques ha sigut una gran irresponsabilitat del Govern no estar a l’altura. ERC i JxCat han perdut el temps en la lluita per l’hegemonia. Sembla que la resposta a la sentència que li agradaria a ERC serien unes eleccions plebiscitàries, que Pere Aragonès té molta pressa per ser president, però que han de deixar les enquestes de banda i pensar en les necessitats del país. La gent no pot continuar patint el desgovern a què ens tenen sotmesos ERC i JxCat.

 

Notícies relacionades

Vostès demanaven eleccions davant la inacció del Govern, però estan en contra d’unes plebiscitàries.

Són dues coses diferents. Precisament pel moment d’excepcionalitat en què som i perquè necessitem una resposta el més transversal possible ara és quan més es necessita un govern fort. El Goven no ha governat, no ha donat resposta en matèria social, i continuem arrossegant els pressupostos del 2017.  Si en els pròxims mesos és incapaç d’aprovar uns pressupostos, nosaltres insistirem que es necessiten unes eleccions. Ara bé, unes plebiscitàries com a resposta creiem que serien insuficients i fins i tot irresponsables. No solucionarien absolutament res.