Òscar Camps: «no necessitem premis, necessitem diners»

En els últims quatre anys, Open Arms ha rescatat 59.600 persones, que Camps va considerar "una xifra escandalosa que hauria d'avergonyir molts governs"

"Ningú és immigrant en aigües internacionals" El que hem de fer és "salvar vides", "no podem abandonar-los al mig del mar", va sentenciar el responsable de l'entitat

zentauroepp49106151 oscar camps roger torrent190718130356

zentauroepp49106151 oscar camps roger torrent190718130356 / Norma Vidal

2
Es llegeix en minuts
ACN

El fundador de l’ONG proactiva Open ArmsÒscar Camps, s’ha mostrat orgullós davant la possibilitat de rebre la Medalla d’Honor del Parlament, juntament amb la capitana del barco Seawatch 3Carola Rackete. No obstant, ha advertit que "els barcos funcionen amb gasolina" i ha advertit que el que fa falta "nosón premis, sinó diners". El responsable d’Open Arms es va reunir  aquest dimecres amb el president del Parlament, Roger Torrent, al port de Badalona, on l’entitat està acabant de preparar una nova embarcació que s’incorporarà a les missions al mar Mediterrani.

59.600 rescats en quatre anys

Camps ha assegurat que en els últims quatre anys, l’ONG ha rescatat 59.600 persones, la qual cosa des del seu punt de vista és "una xifra escandalosa que hauria d’avergonyir molts governs". Així mateix, ha retret l’Executiu espanyol que hagi recorregut "a la via administrativa per bloquejar la seva activitat".

Òscar Camps ha lamentat la situació que s’està vivint al mar Mediterrani i l’actitud que des de fa anys han adoptat els Estats membres de la Unió Europea. "Ja ens criticaven el 2015 quan estàvem a Grècia, hem vist com els 28 presidents dels països de la UE s’unien per desacreditar el salvament i retiraven operacions del Mediterrani", ha criticat el fundador d’Open Arms, que ha assenyalat que ara se n’ha anat més enllà i els Estats, com l’espanyol, "estan utilitzant la via administrativa per bloquejar els barcos humanitaris i tapar les vulneracions de drets humans que s’estan cometent".

"Ningú és immigrant en aigües internacionals"

Ha indicat que una embarcació de l’ONG es troba a Lampedusa i que des que l’entitat va decidir desobeir la prohibició del Govern espanyol ja s’han rescatat 117 persones. "No ha passat res, ni ha arribat cap multa perquè potser l’administració no té capacitat per dur a terme el que amenaça amb fer", ha apuntat. El fundador de l’entitat ha assegurat que és fals que els ports italians estiguin tancats: "Mentre ens retenien al port de Barcelona durant sis mesos, tres embarcacions han pogut desembarcar persones en ports italians", ha revelat.

"Molta gent ens recolza, però el que necessitem són diners, no premis. Els barcos funcionen amb gasolina i hem de passar moltes inspeccions perquè les embarcacions d’Open Arms són les més perseguides del Mediterrani", ha advertit. "Ningú és immigrant en aigües internacionals", ha recordat alhora que ha considerat que el necessari és "salvar vides", ja que ja hi haurà temps de decidir en quina situació es troben quan arribin a un port segur. "No podem abandonar-los al mig del mar", ha sentenciat.

Medalla per "reconèixer la tasca" d’Open Arms

Notícies relacionades

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha explicat que s’ha decidit concedir la Medalla d’Honor de la Generalitat a Òscar Camps i Carola Rackete perquè exerceixen una tasca "importantíssima" al mar Mediterrani. "Davant el silenci còmplice de la majoria d’Estats del nostre entorn, el Parlament no només vol posar de manifest la necessitat d’ajudar en aquesta crisi humanitària, sinó també reconèixer la tasca que exerceixen entitats com Open Arms". Així mateix, ha considerat que és "inacceptable" que el Govern espanyol "no només no faciliti la tasca als que es juguen la vida per salvar persones al Mediterrani, sinó que actuï com l’extrema dreta i amenaci Open Arms amb multes de 900.000 euros".

En aquesta línia ha advertit que "si el govern espanyol és incapaç de complir el seu deure de salvar i acollir refugiats, el mínim que pot fer és deixar treballar les ONGs".