Una diputada del PSOE nega que l'home hagi arribat a la Lluna

Susana Ros veu "sospitós" que no es repetís la gesta, ignorant que després de l'Apollo 11 hi va haver unes altres cinc missions cap al satèl·lit

susana-ros

susana-ros

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Coincidint amb el50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna, la diputada del PSOE per Castelló, Susana Ros, ha negat que l’esmentada gesta espacial es produís. En un post en el seu compte de Facebook, Ros afirma que és de "les que pensa que l’home no va arribar a la Lluna". "¿Després de 50 anys no hi hem tornat a anar? Sospitós", afegeix. Ignora que després de la missió de l’Apollo 11 hi va haver cinc missions més cap al satèl·lit.

L’apunt ha provocat desenes de comentaris d’usuaris de Facebook que ho qualifiquen de "vergonya" i denuncien la seva "ignorància". Alguns fins i tot reclamen amb to burlesc que el ministre de Ciència, Pedro Duque, rectifiqui Ros. Fa un any, Duque ja va desmuntar un tuit d’Iker Casillas en què el futbolista qüestionava que l’home trepitgés la Lluna.

No hi ha cap dubte

De fet, el 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna ha revifat els dubtes sobre la veracitat de la carrera espacial i les teories sobre les conspiracions. Coincideix això, a més, en uns temps de 'fake news' i de desinformació. Però no hi ha debat: No hi ha cap dubte que l’allunatge va passar de veritat. La missió va necessitar més de 400.000 tècnics i una àmplia xarxa d’infraestructures que ara poden exercir de testimonis. La gesta lunar va ser televisada en directe davant d’uns 600 milions espectadors. I, per si fos poc, també existeixen proves independents que demostren que, efectivament, tot va passar tal com ho vam veure. 

Notícies relacionades

Les proves de la conspiració, en canvi, han resultat ser inconsistents i fàcils de desmuntar. De fet, el físic i divulgador Eugenio Fernández Aguilar fins i tot elimina la paraula 'prova' o 'argument’ per definir aquestes "idees conspiranoiques" sense cap base lògica que els doni suport.

Cinc missions més

Sobre la pregunta que es planteja Susana Ros –"¿no hi hem tornat a anar"?–, el cert és que, tot i que la missió de l’Apollo 11 és la més coneguda i recordada, després del 20 de juliol de 1969, l’home ha trepitjat la Lluna en cinc ocasions més. Apollo 12 (1969), 14 (1971), 15 (1971), 16 (1972) i 17 (1972) van ser les missions que van continuar la tasca de l’Apollo 11. Des d’aleshores no s’han repetit per la complexitat i el cost d’una missió d’aquesta envergadura. L’acumulació de projectes espacials no facilita la tornada a la Lluna. Falta un incentiu estratègic, com la guerra freda, per repetir la gesta de l’Apollo 11, diuen els experts