Dues setmanes abans de la investidura

El PSOE i Podem es plantegen reprendre la negociació aquesta tarda

Lastra i Montero mostren la seva disposició a encarrilar el debat després del fracàs de la reunió de Sánchez i Iglesias

En cas d'avançar el diàleg, s'hauran de formar equips de treball per dirimir polítiques públiques i repartiment de càrrecs

zentauroepp49000455 pablo y pedro190709123036

zentauroepp49000455 pablo y pedro190709123036 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

ElPSOE i Unides Podem reculen i abaixen el to, tot i que els esculls continuïn intactes al camí de la negociació. Amb el fracàs de l’última reunió entre Pedro Sánchez i Pablo IglesiasfracàsSánchezIglesiassobre les espatlles, conscients que el malestar ciutadà es dispara davant de la incapacitat de les forces polítiques per arribar a un acord, les dues formacions es van despertar aquest dimecres disposades a esmenar-se. O almenys a mostrar davant de l’opinió pública que el diàleg no està trencat i que hi ha possibilitats de teixir un acord de governabilitat per evitar una repetició electoral que ningú diu que vol, però que està instal·lada en l’atmosfera negociadora. 

Les portaveus parlamentàries de PSOE i Podem, Adriana Lastra i Irene Montero, han restat dramatisme a la situació i s’han mostrat disposades a reunir-se aquest mateix dimecres a la tarda per desencallar el diàleg. En una entrevista a la cadena SER, s’han avingut a telefonar-se al llarg del matí per convocar-se a una nova cita que encarrili el desacord protagonitzat aquest dimarts per Sánchez i Iglesias. Al migdia, fonts socialistes han reconegut que encara no s’han trucat per posar data a una altra reunió per motius d’agenda, al·leguen.

"Després de la tempesta ve la calma", ha resumit Montero. "Benvinguda sigui la rectificació. Quan surti d’aquí trucaré a Irene [Montero]", ha convingut Lastra. Els dos missatges són formalment conciliadors, tot i que les dues portaveus es mantenen fermes en les seves posicions. Podem continua insistint que Sánchez "acabarà entenent" que ha de cedir a una coalició "més tard o més d’hora", mentre que el PSOE es manté en la seva oferta de govern de cooperaciócàrrecs intermedis de l’administració per a podemistes i ministeris per a independents de l’òrbita de Iglesias.

Notícies relacionades

Les dues posicions semblen inamovibles. Els morats al·leguen que no es refien de Sánchez i exigeixen estar al Govern per garantir que es compleixen polítiques d’esquerres. Els socialistes insisteixen que Iglesias no els dona majoria absoluta i que necessitaran, a més, per governar tota la legislatura, els recolzaments d’altres partits poc entusiasmats amb la idea de ministres morats, com el PNB, UPN i Coalició Canària. 

El termòmetre que permetrà determinar ràpidament si s’encarrila el diàleg serà si es crea una comissió negociadora per començar a abordar el programa de govern i la distribució de càrrecs en l’arquitectura institucional. A dues setmanes de la investidura, hi ha temps per teixir acords, però no en excés, sobretot perquè els dos partits han de sotmetre les seves bases a qualsevol pacte. En el cas d’Unides Podem aquest tràmit és una mica més ràpid, perquè es fa per internet, però el PSOE ho fa amb papereta en urna física.