DEBAT SOBRE EL FUTUR DE LES ESQUERRES A CATALUNYA

Rufián defensa que el futur passa per coalicions amb els comuns

"Estem condemnats a entendre'ns", coincideix Albiach, que reivindica tripartits amb els republicans i el PSC

iceta

iceta

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Quin és el futur de les esquerres a Catalunya? ¿Hi ha opcions de tripartits i formes de trobada? Aquestes són algunes de les idees que s’han plantejat en el debat de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC), que ha reunit Gabriel Rufián, Miquel Iceta, Jéssica Albiach i Maria Sirvent. Malgrat que el cas de Barcelona ha enterbolit les relacions entre els republicans i els comuns, el líder d’ERC al Congrés ha defensat futures aliances amb la confluència d’Ada Colau.

"El futur d’aquest país passa per coalicions d’esquerres i passa per l’espai autodeterminista dels comuns", va sentenciar Rufián. La presidenta del grup de Catalunya en Comú-Podem al Parlament ha coincidit amb aquest diagnòstic, tot i que incloent-hi també el PSC. "Ens hauria agradat un tripartit a l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat entre nosaltres, el PSC i ERC. Estem condemnats a entendre’ns", ha dit. 

El dia després que ERC obrís la porta a la llei de la claredat aquesta idea ha sobrevolat el debat. Albiach ha aplaudit que Esquerra se sumi a una tesi que els comuns fa temps que reivindiquen. "Nosaltres creiem que la negociació ha de passar per un pacte de claredat. Celebrem que s’hi sumin", ha dit. 

Notícies relacionades

La CUP es mostra molt més escèptica sobre el recorregut que pot tenir aquesta via. "Torrent defensava un pacte de claredat, però és que l’Estat espanyol no és el Regne Unit, no és el Canadà", ha assenyalat Sirvent, establint la diferència entre el Tribunal Suprem canadenc, que va emplaçar a una sortida política per al Quebec, i l’espanyol. "És una fal·làcia parlar de diàleg, perquè parlem amb un Estat que ens reprimeix i ens vol sotmeses", ha clamat la diputada cupaire.

Iceta ha començat la seva intervenció agraint irònicament que es convidés a un debat d’esquerres "els del 155 i els carcellers" i recordant que a Sant Cugat ERC governa amb la CUP i el PSC, per assenyalar que es poden trencar els blocs i explorar aliances d’esquerres. El primer secretari del PSC ha defensat que passada la sentència del judici del procés s’haurà de "tornar a la política", tot i que ha considerat que fins a superar-la el terreny no serà "prou madur". "Estem disposats a fer el que calgui per aconseguir-ho", ha afegit. "Ens separen moltíssimes coses de l’actual PSOE, però tard o d’hora haurem d’asseure’ns a parlar amb ells", ha coincidit Rufián.