El Govern espanyol replica a Torrent i rebutja la seva proposta de referèndum

"No hi ha cap possibilitat constitucional de celebrar un referèndum de secessió a Espanya", diu Borrell

El president del Parlament català sol·licitava pactar les condicions per a una consulta

undefined47996676 file photo  spain s foreign minister josep borrell talks dur190503184515

undefined47996676 file photo spain s foreign minister josep borrell talks dur190503184515 / Javier Barbancho

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha reclamat al president Pedro Sánchez un "pacte de claredat per fixar les circumstàncies i les condicions" per celebrar un referèndum a Catalunya. Segons el polític d’ERC, "hem d’aclarir les condicions i les circumstàncies a partir de les quals" es podrà decidir l’"estatus jurídic i polític del país". Tot i que no ho ha dit, Torrent aposta així per una via similar a la del Quebec, amb un primer pas cap a un referèndum que passi per un llei de claredat com l’aprovada pel Canadà.

L’Executiu ha tardat poques hores a rebutjar la idea de Torrent. A través del ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, el Govern ha remarcat que no és possible.  "No sé quantes vegades hem de repetir l’evidència. Ja no sabem com dir-ho. No hi ha cap possibilitat constitucional de celebrar un referèndum de secessió a Espanya", ha posat èmfasi Borrell, que al novembre, en principi, es convertirà en el nou Alt Representant de Política Exterior de la UE. 

"El mateix passa en tots els Estats democràtics, amb alguna excepció –ha continuat el ministre. En el cas espanyol, com en l’alemany i el francès, aquesta possibilitat no existeix. Tampoc hi ha res en el dret internacional que empari un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. El senyor Torra, el senyor Torrent i tots els que recolzen la independència, han de saber-ho".

Sense imposicions unilaterals

Durant la seva intervenció al Fòrum Europa a Madrid, Torrent recalcava que ni la política espanyola es podrà imposar unilateralment sobre la catalana, ni l’independentisme català podrà obtenir unilateralment els seus objectius. En aquesta lògica, Torrent ha proclamat que la sortida del "conflicte serà necessàriament bilateral i multilateral", abans de fer una crida a les urnes. "No hi haurà solució factible i duradora" si no és avalada a les urnes, ha assenyalat, abans d’avisar que "no ens podem conformar amb un empat de perdedors". 

Notícies relacionades

En aquesta línia, ja ha avisat que "sigui quin sigui el resultat de la sentència [del judici del procés]" no renunciaran a res, i faran "una mobilització persistent" per fer que el que "avui sembla impossible sigui inevitable". El president del Parlament ha reiterat que si l’Estat segueix en "el bloqueig, la persecució judicial i el menyspreu a les reivindicacions catalanes", la resposta serà la mobilització. "No hi haurà més opcions que deixar votar els catalans. Que la pertinença a l’Estat és una elecció i no una imposició", ha insistit.  

video 3523673 / periodico

Després de criticar el que segons el seu parer és una inacció política del president en funcions, Pedro Sánchez, – "segueix absent a Catalunya"– Torrent ha invocat les posicions de socialistes catalans com José Montilla i Miquel Iceta. Finalment, Torrent analitzava la investidura de Sánchez: per a ERC "no hi haurà línies vermelles però tampoc xecs en blanc"·