DEBAT ESTRATÈGIC

La CUP rebutja una altra DUI i s'obre a entrar en el Govern

Els anticapitalistes volen passar d'una oposició "frontal" a una altra de "contundent però propositiva"

"No es pot mantenir la ficció que la ruptura és imminent", afirmen els cupaires

jregue45640027 barcelona 24 10 2018 sesion de control en el parlament en la190617134208

jregue45640027 barcelona 24 10 2018 sesion de control en el parlament en la190617134208 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CUP vol evitar una altra desfeta electoral, per la qual cosa ja ha cridat les seves files a reordenar la seva estratègia al Parlament. En un full de ruta que el partit discutirà diumenge dia 14 a Celrà (Girona), advoca per passar d’una oposició "frontal" a una altra de "contundent però propositiva"; és a dir, s’obre a bastir ponts amb els socis de Govern i, fins i tot, a formar part de l’equip d’un futur Executiu, assumint "les responsabilitats institucionals on faci falta".

Els anticapitalistes fan autocrítica, conscients que han perdut la seva capacitat per ser decisius i que no han sabut encaixar en el tauler polític dibuixat després del referèndum

Reconeixen que el seu "bloqueig" institucional "ha tingut un impacte mínim", els ha "crescut en l’aïllament parlamentari" i els ha portat a una "subordinació ‘de facto’ a l’independentisme governamental per falta d’un full de ruta alternatiu després de l’1-O". 

En aquest àmbit, apunten que la decisió d’aplanar la investidura de Torra "sense cap contrapartida" va ser un error perquè la seva "inoperància" no permet avançar cap a la independència. Sota aquesta premissa, refusen que s’impulsi un nou referèndum i que s’aprovi una altra declaració unilateral d’independència (DUI). 

Els cupaires afirmen que ara com ara no existeixen les condicions per materialitzar aquestes aspiracions, perquè requereixen una "acció prèvia i paral·lela a nivell nacional i internacional" per aconseguir el màxim nombre de recolzaments i complicitats, una "campanya de pressió impulsada des de la comunitat internacional", que els resultats d’una eventual consulta reflecteixin un "ampli consens" i que la Generalitat estigui "absolutament compromesa" amb l’encàrrec.

No hi renuncien a llarg termini, continuen vindicant la "desobediència" i "unilateralitat", però consideren que ara no toca fer-les servir, perquè l’"objectiu és més llunyà del que semblava fa uns mesos". "No es pot mantenir la ficció que la ruptura és imminent", postil·len en el document.

Noves aliances  

Notícies relacionades

Els anticapitalistes també contemplen un avanç electoral quan es conegui la sentència del judici del procés, i reflexionen sobre la possibilitat d’obrir la seva marca electoral en un projecte "unitari" forjat des de l’esquerra "transformadora i autodeterminista" que burxi en les "contradiccions del sistema polític autonomista". De tota manera, fonts del partit asseguren que encara no han trucat a cap porta.  

El redactat, que esmenaran les assemblees territorials, també aposta per oferir propostes per al "99%" dedicades a l’enfortiment del sector públic.