EL NOU TAULER POLÍTIC

Les dretes, encallades

L'Assemblea de Madrid convoca un ple per al dia 10 sense candidat al no donar Vox el seu recolzament a l'aspirant del PP

El partit d'ultradreta impedeix l'elecció del representant conservador a Múrcia en la primera votació

zentauroepp48897991 combo190702141739

zentauroepp48897991 combo190702141739

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Les aliances dels partits de la dreta, el PPCiutadans i Vox, continuen encallades en tres comunitats més d’un mes després de les eleccions autonòmiques. La distància física que els liberals d’Albert Rivera   Albert Rivera volen posar amb la ultradreta ha enervat el partit de Santiago Abascal, que exigeix que s’asseguin amb ells per negociar les presidències de Madrid i Múrcia, que en els dos casos recauria en polítics del PP de Pablo Casado

Navarra: Una coalició mal avinguda

Navarra Suma, la coalició del PP, Ciutadans i Unió del Poble Navarrès (UPN) que va guanyar les eleccions, passa moments complicats. Temen que finalment el Partit Socialista de Navarra (PSN) avanci en la seva negociació amb Geroa BaiPodem i Esquerra-Ezkerra i, gràcies a l’abstenció d’EH Bildu, aconsegueixin la presidència de l’Executiu. Casado (PP) i Rivera (Cs) van demostrar aquest dimarts al Congrés que la seva coalició viu hores baixes perquè, malgrat lluitar pel mateix objectiu, no van ser capaços d’aparèixer junts amb Javier Esparza (UPN) per pressionar Pedro Sánchez. Populars i taronges van firmar per separat amb Esparza una declaració en la qual insten el president en funcions a no "pactar" amb Geroa Bai i EH Bildu.

Madrid: La joia del PP, en perill

Notícies relacionades

Madrid, Vox exigeix al PP i Cs un pacte a tres bandes, una cosa a la qual es continua resistint Rivera. La suma dels tres els permetria imposar-se al guanyador, Ángel Gabilondo (PSOE), i entregar la presidència a Isabel Díaz Ayuso (PP). El president de l’Assemblea regional, Juan Trinidad (Cs), havia de posar aquest dimarts data al ple d’investidura i va triar el dia 10, esgotant el termini legal (11), però sense donar el nom de cap candidat, perquè ni Ayuso ni Gabilondo han reunit prou recolzaments. Les negociacions continuaran fins al dia de la sessió.

Múrcia: Fracassa el primer intent de López Miras

Els quatre diputats de Vox van votar en contra del candidat del PP a la presidència, Fernando López Miras, i van aigualir la seva elecció. La votació es repetirà dijous, quan podria ser proclamat cap de l’Executiu si aconsegueix l’abstenció de la ultradreta perquè en aquesta ocasió només necessita majoria simple. El secretari general de Vox en l’Assemblea regional, Luis Gestoso, ja havia avisat del seu vot negatiu: "No s’asseuen amb nosaltres, amb gent així no podem donar un xec en blanc".