DES D'AQUESTA SETMANA

La Guàrdia Civil utilitzarà els cotxes de luxe de Zaplana per vigilar "nous" delinqüents

Els dos Audis, valorats en 110.000 euros, serviran a l'UCO per "passar desapercebuts" quan segueixin presumptes corruptes o traficants de droga

La jutge creu que els dos vehicles de luxe es van adquirir amb diners "procedents dels suborns" a l'exministre en el govern de José María Aznar

zentauroepp2090623 zaplana190701122012

zentauroepp2090623 zaplana190701122012 / PEDRO ARMESTRE

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Agents de la Unitat Central Operativa  (UCO) de la Guàrdia Civil comptaran, des d’aquesta setmana, amb dos nous vehicles de luxe amb els quals seguir i vigilar delinqüents de tota mena, especialment vinculats a la corrupció i les xarxes de delinqüència organitzada. Es tracta d’un Audi Q7 i un Audi Q3, propietat d’Eduardo Zaplana i la seva dona, Rosa Barceló, que van ser embargats per la jutge en les investigacions de l’operació Erial contra una trama corrupta.

Zaplana està acusat de 10 delictes per haver cobrat suposadament suborns milionaris que arribarien als 10 milions d’euros a canvi de concedir, quan era president de la Generalitat valenciana, els contractes de privatització de les ITV i el projecte de parcs eòlics a empreses de la família Cotino. Les empreses van aconseguir un benefici de més de 86 milions d’euros amb aquestes operacions, segons el sumari del cas.

6,3 milions a Suïssa

El que va ser ministre portaveu i de Treball en els governs de José María Aznar està en llibertat provisional a causa del seu delicat estat de salut. La jutge Isabel Rodríguez li té embargats els béns per valor de gairebé set milions d’euros i n’ha recuperat 6,3 milions més que tenia ocults a Suïssa, gràcies a la col·laboració amb la justícia d’un advocat uruguaià, Fernando Belhot, encarregat de moure els diners de la xarxa per tot el món.

L’Audi Q7 de Zaplana que utilitzaran els agents camuflats de la Guàrdia Civil. / EFE/Eusebio Calatayud

L’arribada dels dos vehicles de la família Zaplana a la flota de la unitat d’elit de la Guàrdia Civil culmina una batalla legal entre els investigadors i l’expresident de la Generalitat valenciana. Els guàrdies civils havien demanat el mes d’octubre passat a la jutge encarregada del cas de poder disposar dels cotxes de Zaplana, la seva dona i altres integrants de la xarxa de corrupció de la trama Erial. La jutge els va donar la raó, però l’exministre s’hi va oposar i va recórrer la decisió. Finalment, l’Audiència de València va decidir a favor de la Guàrdia Civil, que rebrà els cotxes aquesta setmana. La jutge entén que l’Audi de Zaplana i el de la seva dona, valorats en uns 110.000 euros, "es presumeix que es van adquirir amb els diners obtinguts dels suborns".

Notícies relacionades

Els agents de l’UCO podran utilitzar els cotxes fins que la sentència del ‘cas Erial’ sigui ferma. Si Eduardo Zaplana és absolt, recuperarà els seus vehicles; si finalment és condemnat, els cotxes passarien definitivament a poder de l’Estat.

"Vehicles impossibles" per a la Guàrdia Civil

Els arguments dels investigadors, artífexs a més de les operacions contra Francisco Granados i Ignacio González, entre d’altres, van ser que els delinqüents vinculats amb trames de corrupció o narcotràfic "es mouen amb vehicles impossibles de ser adquirits" per la Guàrdia Civil donats el seu "preu, marca, model i cilindrada". D’aquí que per "aconseguir la discreció necessària" i poder vigilar "les noves formes de delinqüència", els cotxes de Zaplana, la seva dona i els seus col·laboradors resultin molt útils. A més dels dos Audis, els investigadors de l’UCO també comptaran amb un VolvoS80, un BMW X3, un Range Rover Sport, un Smart Fortwo Coupé i un Honda Jazz Hybrid, tots vinculats a persones o empreses de la trama Erial. Durant tot aquest temps, els cotxes han estat custodiats a l’ORGA, l’Oficina de Recuperació i Gestió d’Actius del Ministeri de Justícia.