OPERACIÓ ERIAL

El 'Ionqui dels diners' tomba 'el Campió'

Un dossier lliurat pel penedit Marcos Benavent hauria donat peu a l'operació contra Zaplana

L'expresident valencià ha passat la nit al calabós i ha estat trasllat a Madrid per a un altre registre

jjubierre35890718 marcos benavent yonki del dinero161013170332

jjubierre35890718 marcos benavent yonki del dinero161013170332 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Aquesta setmana es compleixen tres anys de la sentència que va fer Marcos Benavent a les portes de la Ciutat de la Justícia de València. "Sortirà merda a cabassos", va anunciar el 'Ionqui dels Diners’."Sortirà merda a cabassos"'Ionqui dels Diners’. Així ha estat des d’aleshores fins ara, quan un dossier que ell mateix hauria facilitat a la Fiscalia Anticorrupció ha provocat la caiguda en desgràcia del fins ara intocable Eduardo Zaplana, ‘el Campió’, com el va anomenar Julio Iglesias.

Detingut dimarts, l’expresident de la Generalitat valenciana ha passat la nit a la caserna de la Guàrdia Civil al barri valencià de Patraix després d’haver assistit durant tot el dia al registre d’algunes de les seves propietats a València i a Benidorm. Aquest matí ha estat traslladat a Madrid per continuar aquesta tasca amb la seva vivenda i el seu despatx en aquesta ciutat.

Eduardo Zaplana, aquest dimarts, és traslladat a Benidorm per a un registre. MIGUEL LORENZO

Luxosa casa a Chamberí

Els moviments de l’exministre de Treball per repatriar diners en paradisos fiscals, que podria ascendir a 10 milions d’euros, incloent-hi la compra recent d’una luxosa casa al barri madrileny de Chamberí pel que sembla sense recórrer a cap hipoteca, haurien precipitat la seva detenció acusat de blanqueig de capitals i delicte fiscal.

S’espera que en les pròximes hores comencin a declarar la resta de detinguts davant de la jutge d’instrucció número 8. Entre ells hi ha el matrimoni que formen Joaquín Barcelo i Felisa López, amics de Zaplana, Juan Francisco García, el seu excap de gabinet a la Generalitat, Francisco Grau, també íntim del murcià, i el seu assessor fiscal, i Vicente i José Cotino.

També té cita el seu oncle Juan, exconseller i exdirector general de la Policia. En el seu cas és dijous davant de la Guàrdia Civil i, de moment, com a investigat policial. És la mateixa figura que se li aplica, entre d’altres, a Rosa Barceló, dona de Zaplana, que aquest mateix matí ha declarat davant de l’UCO a Patraix, i potser també a la seva secretària personal.

Manuscrit

L’'Operació Erial’ es va posar en marxa el 2015, any de l’escatològic auguri públic del ‘Ionqui’, que aleshores ja hauria entregat, o se li hauria confiscat, un manuscrit que detallaria l’entramat que hauria creat Zaplana per donar sortida a les 'mossegades’ que hauria cobrat per les adjudicacions de parcel·les per a parcs eòlics i per la privatització de les ITV en la seva etapa al capdavant de la Generalitat i que recentment hauria portat a Espanya.

Notícies relacionades

Tot i que va ser el seu sogre el que va entregar les gravacions de Benavent a polítics com araAlfonso Rus, expresident de la Diputació de València, el ‘Ionqui’ ha anat proporcionant a la justícia informació sobre altres possibles fets delictius, però en general es tractava sobre assumptes d’àmbit provincial o municipal i d’una etapa posterior al mandat de Zaplana.

Hi ha dubtes sobre l’origen del 'dossier Zaplana' i per què el tenia Benavent. El diari ‘Las Provincias’ apunta que un ciutadà sirià que va viure al pis que va ocupar el polític murcià al luxós edifici conegut com 'La Pagoda' de València hauria trobat en un fals sostre mentre realitzava unes obres els folis en què es detallava l’entramat. Pel que sembla, els hi hauria donat a Benavent perquè els custodiés, sense que se sàpiga de què es coneixien.