EL NOU TAULER POLÍTIC

La moció de censura, el comodí de Ciutadans per tornar al centre

El partit taronja prepara estratègies per si necessita distanciar-se del PP i Vox

L'equip de Rivera tem les pròximes sentències de 'Lezo', 'Púnica' i 'Bárcenas'

undefined48833976 castro albert rivera190628123713

undefined48833976 castro albert rivera190628123713 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Ciutadans viu setmanes turbulentes. Albert Rivera ha patit dimissions internes pel gir a la dreta, ruptures com la de Manuel Valls i desacords amb el mateix president de França, Emmanuel Macron. I malgrat el seu enroc divendres en la reunió del consell general, on va ensenyar la porta als dissidents, en el seu cercle de confiança també assumeixen que la seva línia ideològica s’ha desvirtuat i demanen elaborar estratègies per tornar al centre i recuperar la bandera de la regeneració política.

Els nombrosos acords assolits en alcaldies i governs autonòmics de tot Espanya amb l’objectiu d’aconseguir llocs rellevants ha requerit en la immensa majoria de casos pactes, directes o indirectes amb PP i Vox, uns nous socis que Ciutadans ha unit el seu futur, almenys a curt termini, per guanyar quota de poder. Però els nombrosos escàndols de corrupció dels populars i les polítiques radicals de la formaciód’ultradreta preocupen al nucli dur de Rivera i, segons ha pogut saber aquest diari, la direcció taronja està preparant un informe que recollirà quines iniciatives es poden prendre per desmarcar-se i en quines institucions la moció de censura pot ser una eina útil i ràpida per trencar amb aquests dos incòmodes companys de viatge.

La sentència sobre la destrucció delsordinadors de l’extresorer del PP Luis Bárcenas, el judici del qual va acabar divendres passat, es coneixerà previsiblement aquest estiu i serà la primera que sortirà en aquesta nova etapa en què Ciutadans té els populars com asocis “preferents”. Fins ara mai un partit havia estat acusat penalment com a persona jurídica, en aquest cas per ser responsable directe de la inutilització d’aquestes possibles proves sobre la caixa b de Gènova.

Després d’aquesta fallada arribaran altres de l’‘operació Lezo’, sobre la presumpta desviació de fons públics de l’empresa pública Canal de Isabel II a comptes de membres del PP del Govern de la Comunitat de Madrid, i també de la‘Púnica’,que investiga una trama organitzada entre empresaris i polítics de Madrid, València, Múrcia i Lleó, per aconseguir adjudicacions a canvi de comissions. Les dues causes estan en fase d’instrucció i no sembla fàcil que els judicis se celebrin abans de l’any que ve. A totes aquestes províncies hi ha diverses alcaldies governades en coalició amb el PP, una aliança que, amb tota probabilitat, es repetirà en els executius de la regió, a excepció del valencià. Al costat del dels ordinadors i el dels ‘papers de Bárcenas’, que encara està sent investigat, són els quatre casos més rellevants a què s’enfrontin els populars i que alguns dirigents de Ciutadans temin que suposin un llast per a ells també.

Les factures del "PP del passat"

Notícies relacionades

No obstant, al nucli dur de Rivera hi ha qui creu que seria“injust”que “el PP de Pablo Casado” hagi de pagar “pel PP del passat” i només defensa utilitzar “el comodí de la moció de censura” en el cas que l’alcalde o president autonòmic conservador acabi imputat. “Estem encara rematant els pactes, no pensarem a com trencar-los”, afirma un dels negociadors de Rivera que també ha rebut l’encàrrec de redactar l’informe sobre “aquest possible salvavides”.  

El debat sobre si s’ha encertat amb el moment de llançarl’OPA sobre el PP i, sobretot, amb l’estratègia, al dretanitzar-se i enfrontar-se a un partit amb una implantació territorial molt superior, és viu, entre els crítics el cap més visible dels quals és l’economista Luis Garicano i també a l’equip del líder. "No els guanyarem mai en polítiques conservadores i no els hem guanyat a les urnes. És una batalla perduda i [Rivera] no se n’adona", es lamenta un dirigent amb responsabilitats territorials que prefereix no donar el seu nom. "Jo no tinc clar què hem de fer, perquè és veritat que el PP està fet molt malbé per la corrupció i sembla que és 'ara o mai', però el que no m’agrada és que, davant de les advertències que hi ha dins del partit, no es modulin les decisions. El camí que hem pres és molt arriscat", diu un altre membre del comitè executiu que també demana discreció. 

Al timó, el PP

Entre les principals <strong>alcaldies </strong>en les quals governaran els taronges i en les quals el PP tindrà la vara de comandament hi ha Madrid, Saragossa, Màlaga, Múrcia, Alacant, Còrdova, Santander i Salamanca. I entre les <strong>comunitats autònomes, </strong>a més d’Andalusia, conquerida al desembre, els taronges han assolit un acord amb el PP a Castella i Lleó i esperen que Vox acabi cedint en els executius de Madrid i Múrcia. Aquestes dues incògnites s’aclariran en els pròxims dies.