Insisteix en el no a Sánchez

Rivera convida els crítics de Cs a formar un altre partit

El líder taronja s'enroca en el gir a la dreta i en el 'no' a Sánchez

Els populars i els liberals es reparteixen el Govern de Castella i Lleó

undefined48833976 castro albert rivera190628123713

undefined48833976 castro albert rivera190628123713 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El president de CiutadansAlbert Rivera, s’ha mantingut en silenci durant les últimes setmanes. Un mutisme sorprenent després de les dimissions en la cúpula estatal pel seu gir a la dreta. No obstant, aquest divendres, el líder taronja ha parlat i ha deixat un missatge molt clar per a aquells que critiquen la seva estratègia política del 'no' a la investidura del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez: "Si alguns pensen que el sanchisme ha de campar al seu aire, que presentin un partit polític". 

Fonts del partit han assegurat que aquestes paraules anaven dirigides a "patronalsindicats o bancs" que els diuen "el que ha de fer". Però, el cert és que l’ex portaveu econòmic, Toni Roldán –va dimitir del seu càrrec en la direcció de Cs, dilluns passat, per no estar d’acord amb el camí elegit– ho va interpretar com un encàrrec dirigit, especialment, per a ell. A més, moments després, davant elConsell General, Rivera ha insistit en la necessitat d’unitat: "Tots els que vulgueuremar en aquesta direcció, som companys i ho continuarem sent".

Les respostes d’alguns dels crítics no s’han fet esperar. Per bé i per malament. Roldán ha compartit un missatge a través del seu compte de Twitter per recordar al que vas ser el seu president fins fa uns quants dies que "no fa falta crear un partit" nou. L’exdiputat, contrari a dificultar la investidura de Sánchez i als pactes amb Vox, va assenyalar que el necessari és "asseure’sexigir reformesregeneració i que no hi hagi pactes amb nacionalistes". 

 

Per la seva banda, el líder de Cs a la UE, Luis Garicano, s’ha mostrat a favor del missatge de Rivera malgrat haver apostat per abstenir-se en la investidura de Sánchez en l’última reunió del Comitè Executiu. "Aquí Albert Rivera expressa perfectament el que fa a Ciutadans diferent –assenyala en xarxes socials–. Ciutadans lliures i iguals que expressem la nostra opinió de manera lliure, però que remem, sense ambigüitats, en la mateixa direcció".

 

Defensa del gir a la dreta

Amb la crisi ja tancada, o això sembla, Rivera ha defensat el seu gir cap alPP, pel qual també va dimitir l’eurodiputat Javier Nart. El dirigent liberal ha argumentat que la seva estratègia es deu més a la seva indisposició a pactar amb Sánchez que a allargar la mà als populars –tot i que serà difícil que eviti les dues coses–. Així, ha assegurat que "Espanya necessita, amb candeletes, una oposició fortamoderadaliberaleuropeista", "una oposició que no han fet ni el PP ni el PSOE en 40 anys".

Notícies relacionades

Amb aquesta definició a sobre de la taula del que, segons diu, faran durant els pròxims quatre anys, Rivera ha carregat contra els de Pablo Casado, aquells que "prefereixen una oposició radical corrupta". Unes paraules que contrasten amb el pacte que van assolir els populars i els liberals per governar a Castella i Lleó, hores després.

L’acord per formar un govern "conjunt, de col·laboració i integració", un gest més de com Rivera escora el partit cap a la dreta, es firmarà la setmana que ve i donarà la presidència al dirigent del PP, Alfonso Fernández Mañueco, i la vicepresidència, a Francisco Igea, de Cs. A més, les dues formacions es repartiran les 10 conselleries –sis per als de Casado i quatre per als de Rivera–.