La investidura, en suspens

El PSOE demana "lleialtat" a Podem per no repetir eleccions

El Govern suggereix reformar la llei electoral per impedir el bloqueig de les negociacions

"No em puc imaginar que torni a votar en contra de Sánchez", afirma Adriana Lastra

zentauroepp48346641 madrid   26 05 19  politica  elecciones 26 m  pedro sanchez 190527004016

zentauroepp48346641 madrid 26 05 19 politica elecciones 26 m pedro sanchez 190527004016 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El PSOE es prepara per a una investidura fallida i adverteix que no hi haurà una segona oportunitat per a Pablo Iglesias si vota en contra de la candidatura de Pedro Sánchez al juliol. Els socialistes han assumit, amb certa perplexitat, que el líder podemista està disposat a conduir el seu partit "al suïcidi" de la repetició electoral i, tot i que es mostren disposats a intentar teixir un acord fins al final, reconeixen que veuen difícil que Unides Podem posi fre i recolzi Sánchez sense entrar en el Govern. El president en funcions, adverteixen, no cedirà. Des d’aquesta perspectiva, fonts de l’Executiu reclamen que en la pròxima legislatura esreformi la llei electoral per evitar el bloqueig a l’arena estatal i que el procediment sigui més semblant al dels ajuntaments, on si no hi ha acord governa la llista més votada. 

Lluny d’assumir la derrota d’una investidura fallida els socialistes redoblen la seva aposta. La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha confirmat aquest dijous el que la Moncloa estava suggerint des de fa dies: Sánchez no se sotmetrà a una revàlida al setembre. Creuen els socialistes que Iglesias es podria permetre votar ara en contra perquè compta amb poder negociar a l’alça després de l’estiu, amb el candidat més erosionat per un suspens al juliol. És una opció que el Govern vol atallar i, al·leguen, el president està determinat a anar a eleccions sense passar per un altre examen després de les vacances.  

A més de lligar la investidura, recorden fonts de l’Executiu, és necessari garantir la governabilitat. Al setembre s’haurien de presentar els Pressupostos Generals de l’Estat, per ser aprovats a la primavera. Un Govern feble quedaria a mercè de qualsevol maniobra d’aliats inestables, una cosa que els socialistes volen evitar tant sí com no forjant un mandat sòlid, ja sigui a través de socis més confiables o d’unes noves eleccions en les quals Sánchez creixi. 

En aquest context, en el PSOE no amaguen la seva "perplexitat" amb la qual Iglesias ha dirigit la negociació, sobretot després de mesos de col·laboració amb el Govern. Creuen ara que el podemista està disposat a jugar-s’ho tot a una carta i li reclamen "sinceritat, lleialtat i confiança" en les converses.

Amb l’esperança que els morats tornin a asseure’s a la mesa de negociació, la portaveu parlamentària, Adriana Lastra ha instat els podemistas a no arrossegar el país a unes noves eleccions. "No em puc imaginar que Unides Podem torni a votar en contra de Pedro Sánchez una altra vegada", ha dit en una entrevista a TVE, en la qual s’ha compromès a "intentar-ho fins al final". 

Lastra ha desmentit taxativament les afirmacions de la seva homòloga a Unides Podem, IreneMontero, que aquest dimecres va assegurar que Sánchez els va confessar en les negociacions que prefereix un acord amb la dreta. "No són certes [les declaracions], ells ho saben", ha negat.   També la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, ha desmentit que Sánchez prefereixi un pacte a la dreta. 

"Això no és ‘Joc de trons’"

La portaveu ha reconegut la sorpresa en el seu partit al constatar "l’estratègia" d’Iglesias, com si la governabilitat de l’Estat fos la trama d’una sèrie de ficció. 

Notícies relacionades

"Anar a una investidura no és un joc, això no és ‘Joc de trons’", ha remarcat, després de fer una crida per desbloquejar la situació i arribar a un acord al juliol. 

Lastra no ha revelat si, en cas de fracassar al juliol, Sánchez es tornaria a presentar com a candidat al setembre o deixaria directament transcórrer el temps per anar a una repetició electoral. "Estem esperant que [Iglesias] es mogui i que ens digui alguna cosa", ha reivindicat.