LES NEGOCIACIONS

Iglesias no veu marge d'acord amb Sánchez fins després de l'estiu

Podem tanca la porta a un pacte al juliol al no cedir els socialistes en la coalició

El PSOE comença a assumir que la investidura del president fracassarà en el primer intent

iglesias / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Dimarts a la nit, després de la seva tercera trobada sense avenços amb Pablo Iglesias, Pedro Sánchez va trucar a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. La xerrada va ser breu, segons fonts coneixedores de la conversa. El president s’havia mostrat fins aleshores reticent a fixar una data per a la investidura, perquè traslladar un dia s’interpretaria, segons els seus col·laboradors, com un nou element de pressió a Podem, enfrontat al PSOE per la composició del futur Govern. Però, després de la seva cita amb el líder dels morats, en la qual Iglesias va tornar a insistir en una coalició que Sánchez no està disposat a acceptar, el cap de l’Executiu va decidir que ja era hora de concretar el dia. El pròxim dimarts, Sánchez es veurà amb Batet i es coneixerà quan intentarà ser reelegit pel Congrés, en una convocatòria on gairebé tots els senyals, ara mateix, es dirigeixen cap a una direcció: el fracàs.

Sobretot, per part de Podem, la peça clau per a la investidura. Els socialistes continuen sense donar-ho tot per perdut, però també creuen que no aconseguiran la reelecció de Sánchez en la primera temptativa i ja pensen en el setembre com a període més probable per tornar a intentar-ho, amb l’amenaça d’una repetició electoralben a prop. De moment, només admeten en privat les seves escasses expectatives, tot i que Josep Borrell ha ofert alguna pista des de Brussel·les, a l’anunciar que no pensava exercir d’eurodiputat malgrat haver sigut elegit per ser-ho. "Les actuals circumstàncies ens han fet pensar al president i a mi que no era gaire raonable que el lloc de ministre d’Exteriors quedés vacant durant un temps indefinit", ha explicat.

El desmentiment

Els morats amaguen encara menys el seu pessimisme sobre un acord abans de mitjans de juliol, període en el qual, insisteix el Govern, Sánchez es presentarà a la investidura. Amb recolzaments o, el més probable, sense, després que Podem continuï reclamant la seva entrada en el Consell de Ministres i rebutgi l’oferta de Sánchez d’ocupar llocs intermedis i crear una comissió que vigili l’acord de legislatura. Iglesias ha anticipat que al final hi hauria pacte amb Sánchez, però, no, ara. Després de l’estiu. "L’acord és més a prop del que sembla, tot i que s’hagid’esperar dos mesos i mig," ha dit. La seva número dos, Irene Montero, ha anat més enllà. "Sánchez va comunicar [a Iglesias] que havia decidit buscar el recolzament de la dreta. No compartim l’estratègia del candidat d’anar a una investidura fallida", ha assenyalat a La Sexta.

Les seves paraules han sigut desmentides per la portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra, que ha negat que el president busqués un pacte amb el PP i Cs i no amb Podem. "No és aquesta la realitat", ha assenyalat. Però els socialistes, en el fons, juguen a tot. D’una banda, diuen que busquen un acord amb els morats, però no s’han posat a treballar en aquest acord fins fa dues setmanes (les generals van ser el 28 d’abril), no han entrat en les mesures que pretenen aplicar en la pròxima legislatura i no han designat un equip negociador, com van fer el 2016, en la investidura fracassada de Sánchez. De l’altra, continuen apel·lant a Pablo Casado i Albert Rivera perquè s’abstinguin, una cosa que convertiria en prescindible el recolzament dels morats perquè Sánchez fos investit.

L’oferta de Casado

Notícies relacionades

Els líders del PP i Cs insisteixen que no pensen facilitar que el líder del PSOE sigui reelegit, però Casado ja pensa en l’endemà. Per segona jornada consecutiva, el líder conservador va oferir a Sánchez donar-li "estabilitat durant la legislatura", a través de pactes d’Estat, una cosa que fa pensar als socialistes que el més complicat serà la investidura, no el que arribarà més tard. Alhora, en l’entorn de Sánchez anticipen que, si finalment no hi ha acord amb Podem i han de tornar a intentar-ho al setembre, Cs podria acabar abstenint-se. Els taronges estan sotmesos a una pressió mediàtica i empresarial molt forta i estanpatint dimissions en les seves files pel veto de Rivera als socialistes i la seva estratègia d’aliar-se amb el PP i Vox, remarquen a la Moncloa.

Podem no comparteix aquesta anàlisi. Els morats creuen que Cs aguantarà l’estira-i-arronsa i que Sánchez, al final, no tindrà més remei que acceptar "la realitat": un pacte d’esquerres i un govern de coalició. En qualsevol cas, això semblaque va per llarg.