Mort a la guerra de l'Iraq

El Constitucional avala l'arxivament del 'cas Couso'

Els familiars del càmera mort i l'Associació Lliure d'Advocats van recórrer l'arxivament de la causa

L'alt tribunal ha rebutjat tots aquestes impugnacions, després d'avalar la retallada de la justícia de la universal del PP

lpuig1437295 exit television  jose couso  reportaje de investig160407170405

lpuig1437295 exit television jose couso reportaje de investig160407170405

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

No ha pogut ser. El mateix Tribunal Constitucional seguint el criteri que va fixar l’abril del 2018, a l’avalar la retallada de la justícia universal, ha rebutjat els recursos presentats contra l’arxivament de la investigació que se seguia a l’Audiència Nacional per la mort del càmera de Telecinco José Couso, el 8 d’abril de 2003, a conseqüència d’un projectil disparat per l’exèrcit nord-americà contral’hotel Palestina, on s’allotjava la premsa internacional a Bagdad.

La Sala Segona del Constitucional ha desestimat els recursos d’empara interposats per familiars del reporter gràfic i l’Associació Lliure d’Advocats (ALA), en contra de les interlocutòries que van acordar el sobreseïment del procediment penal obert per la seva mort. La Secció Tercera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional va acordar l’arxivament el 25 de novembre del 2015, en aplicació de la retallada de la justícia universal que va fer el Govern del PP. Aquesta interlocutòria va ser confirmada per la sentència del Tribunal Suprem el 25 d’octubre del 2016.

La reforma de la justícia universal del Govern de Mariano Rajoy va fixar que els tribunals espanyols només puguin perseguir els presumptes responsables de delictes contra les persones i béns protegits en cas de conflicte armat comès fora del territori nacional, quan "el procediment es dirigeixi contra un espanyol o contra un ciutadà estranger que resideixi habitualment a Espanya o contra un estranger que es trobés a Espanya i l’extradició del qual hagués sigut denegada per les autoritats espanyoles".

I aquestes circumstàncies no es donen en el ‘cas Couso’, malgrat que els militars nord-americans que viatjaven en el tanc nord-americà que van disparar contra el Palestina van ser identificats pel jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que fins i tot es va desplaçar a l’Iraq, per comprovar per si mateix com el Palestina era fàcilment identificable des del pont des del qual es va disparar.

Cap incompliment

Notícies relacionades

El Tribunal Constitucional aprecia per tant que el resolt pels tribunals ordinaris no vulnera el dret a la tutela judicial efectiva (art. 24.1 CE), en el seu vessant d’accés al procés; ni el dret a un procés amb totes les garanties (art. 24.2 CE), en relació amb els principis de legalitat i seguretat jurídica (art. 9.3); ni tampoc el principi d’igualtat (art. 14 CE).

També nega que s’hagi vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva, a l’entendre que el sobreseïment acordat no contravé el preceptuat al Conveni de Ginebra, del 12 d’agost del 1949, relatiu a la protecció deguda a les persones civils en temps de guerra.