NEGOCIACIONS D'INVESTIDURA

El PSOE demana a Podem que es «mogui»: «Nosaltres ja ho hem fet»

El nerviosisme s'escampa entre els socialistes en vista de la falta d'avenços en les converses

«Estem en espera», explica l'entorn de Sánchez, que rebutja la coalició que reclama Iglesias

undefined48055512 madrid 07 05 2019   politica    el presidente del gobierno e190607140705

undefined48055512 madrid 07 05 2019 politica el presidente del gobierno e190607140705 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La negociació no avança. L’última reunió que van mantenir Pedro Sánchez Pablo Iglesias, dilluns passat a la Moncloa, no va anar bé, el president en funcions acceptant l’entrada dels morats en llocs intermedis de l’Administració, no del Govern, i el secretari general de Podem aixecant-se de la taula al no veure satisfeta la seva pretensió d’estar al Consell de Ministres. Des d’aleshores, els contactes s’han paralitzat. Els socialistes insisteixen que el debat d’investidura se celebrarà la segona o tercera setmana de juliol, i confien que tiri endavant amb el recolzament d’Iglesias. Però la preocupació s’ha instal·lat en el PSOE en vista a la falta d’acord.

L’entorn de Sánchez considera que el cap de l’Executiu ja ha donat mostres de cintura negociadora a l’aparcar la seva pretensió d’un Govern monocolor i abraçar-ne un de “cooperació”, i remarquen que ara és el torn del líder morat, que continua defensant la seva entrada a la Moncloa, una cosa que els socialistes rebutgen de ple. “La nostra proposta és una prova d’haver-nos mogut de la nostra posició inicial de governar en solitari, Unides Podem ha de fer el mateix. Estem en espera i desitjant treballar per al seu vot favorable”, van assenyalar aquest diumenge fonts socialistes.

Una agenda atapeïda

L’agenda internacional del president en funcions tampoc facilita la negociació, els elements més importants de la qual porta ell directament amb Iglesias. Sánchez va estar dijous i divendres a Brussel·les, on va participar al Consell Europeu, i aquesta setmana que ve viatjarà a Osaka (Japó) per assistir a la cimera del G-20. El temps passa; les converses continuen en el mateix punt.

“La proposta del PSOE és de cooperació, no de coalició. Unides Podem ho sap. Cooperació en tres nivells: parlamentari, de continguts i de representació institucional, però no al Consell de Ministres", expliquen fonts de la cúpula socialista, recordant les paraules de Sánchez a la capital belga, on va intentar mostrar-se conciliador davant la falta de resposta d’Iglesias.

“Plantegem un govern de cooperació en tres àmbits. Un,parlamentari, en què hem qualificat Unides Podem com un soci preferent. Dos,un acord programàtic, per posar en marxa totes aquelles qüestions d’avenços socials en què puguem coincidir. I tres, una cooperació institucional. Allà Podem té tot el dret a veure’s representat en l’àmbit de l’Administració pública. És una proposta raonable, assenyada i ambiciosa. Espero comptar amb el seu recolzament per a la investidura”, va dir Sánchez.

Diferències amb les autonomies

Al PSOE s’esforcen a separar el que ha passat en autonomies com València i les Balears, on governaran amb els morats, d’allò que hauria de passar a l’Executiu central. “La raó de la cooperació i no la coalició, a diferència del que Units Podem ens diu que sí que estem fent a les autonomies, és que en aquestes últimes se sumen majories absolutes i en el govern d’Espanya, no. Cal anar a una fórmula inclusiva, més oberta i raonable per col·laborar amb el Parlament sumant més recolzaments”, argumenten els socialistes, que des del primer moment han remarcat, sense d’altra banda mostrar proves d’aquesta tesi, que una coalició amb els morats podria complicar el vot a favor de grups minoritaris que resulten indispensables per a la investidura, com el PNB i el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC).

Notícies relacionades

Hi ha, també, altres motius per evitar la fórmula que reclama Iglesias. Els socialistes apunten a les seves diferències sobre la crisi territorial a Catalunya, que pot elevar-se diversos graus a la tardor, després de la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés, i la desconfiança que continua planejant sobre la relació dels líders del PSOE i Podem, malgrat la seva entesa parlamentària durant els últims 12 mesos, arran de la moció de censura. També insisteixen en què, amb Iglesias o el seu número dos, Irene Montero, al Govern, Sánchez no podria fer cap remodelació de l’Executiu que impliqués la sortida d’algun dels dos, perquè un pas així suposaria el final de la legislatura. Però la versió oficial assegura que no es tracta tant de la figura del secretari general de Podem com d’un “plantejament polític de fons”. 

“Cooperació no és el mateix que coalició –conclouen a la cúpula del PSOE. No és una qüestió de noms i de vetos personals, que no existeixen, sinó de concepció del nostre plantejament polític de fons. Un Govern de cooperació pot contribuir a facilitar la investidura”.