Amnistia Internacional demana al Suprem que deixi en llibertat els Jordis després del judici
L'oenagé envia una carta a la Fiscalia i insta la justícia espanyola a revisar la presó provisional dels líders independentistes

zentauroepp40433399 madrid 06 10 2017 politica jordi sanchez jordi cuixart t181015091457 /
Amnistia Internacional ha demanat al Tribunal Suprem que deixi en llibertat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart una vegada acabat el judici al procés i mentre els jutges deliberen abans de dictar sentencia. En un comunicat publicat aquest dimarts, l’oenagé recorda que sempre ha defensat la posada en llibertat dels Jordis però remarca que amb la conclusió del judici oral davant del Suprem "és el moment per revisar la seva situació de presó provisional i procedir a excarcerar-los". Sànchez i Cuixart es troben en presó provisional des del 16 d’octubre del 2017. Els tribunals han rebutjat la seva posada en llibertat en diverses ocasions.
L’oenagé ha enviat una carta a la Fiscalia, insistint una vegada més en la seva demanda de llibertat, i lamentant que aquest dilluns el ministeri públic informés en contra de l’excarceració de Jordi Sànchez. Aquest dimarts ha sigutl’Advocacia de l’Estat la que s’ha pronunciat en contra de la llibertat dels acusats del procés.
Amnistia Internacional alerta que, d’acord als estàndards internacionals de drets humans, "com més es prolonga la presó provisional, més necessitat hi ha d’un examen rigorós que determini si continua sent necessària i proporcionada".
Recursos rebutjats
Les seves interlocutòries de l’11 d’abril i 14 de maig del 2019, el Tribunal Suprem es va referir al desenvolupament del judici oral com "un element d’indispensable ponderació" que aconsellava descartar la llibertat de Jordi Sànchez, i reconeixia que tota mesura cautelar privativa de llibertat "s’orienta, precisament, a assegurar la presència del processat durant el desenvolupament del judici oral".
Respecte a Cuixart, la sentència del Tribunal Constitucional del 7 de maig del 2019, que va desestimar el seu recurs d’empara contra les resolucions que van denegar la seva petició de llibertat provisional, va assenyalar que en aquestes resolucions es va tenir en compte la proximitat temporal del judici oral, en línia amb la jurisprudència constitucional, que reconeix com un final legítim de la presó provisional assegurar la presència de l’imputat en el judici.
L’organització defensa que Sànchez i Cuixart, com ciutadans i presidents d’organitzacions de la societat civil en el moment dels fets que s’han jutjat, "tenien dret a organitzar i promoure reunions pacífiques en recolzament al referèndum i a la independència de Catalunya". I remet el dret internacional dels drets humans per afirmar que "les autoritats han de demostrar que aquestes restriccions [de llibertat] són necessàries i proporcionades a l’objectiu perseguit, una cosa que no ha passat en aquest cas".
Jordi Cuixart Amnistia Internacional Jordi Sànchez Judici del 'procés' Polítics catalans presos
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers