PLE

El Parlament exigeix a Sánchez que aixequi el control financer de la Generalitat

Els independentistes asseguren que es tracta d'un «155 econòmic»

Cs i PPC justifiquen que se l'han guanyat i que serveix per «garantir serveis»

zentauroepp48377021 pere aragones190529110538

zentauroepp48377021 pere aragones190529110538 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’hemicicle de la Cambra catalana ha reclamat aquest divendres que el Govern “retiri les mesures extraordinàries de control polític sobre les finances de la Generalitat”. La moció, impulsada pel grup parlamentarid’ERC, insta el Govern que reclami a Pedro Sánchez que aixequi les condicions decretades el 2015 per l’Executiu que el va precedir a càrrec de Mariano Rajoy, una exigència que el vicepresident Pere Aragonès ha reiterat aquests últims dies.

Els comuns han sumat els seus vots als dels socis de Govern, la CUP s’ha abstingut i PSC, Cs i PPC han votat en contra.

El document també demana la “modificació de la regla de la despesa de la llei d’estabilitat pressupostària que limita enormement la capacitat econòmica de la Generalitat”, extrem que ha reunit l’abstenció del PSC i Cs. 

Quant a l’apartat sobre la “derogació de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local per garantir realment l’autonomia municipal”, hi han votat en contra Cs i el PPC davant l’aval de la resta de grups.

Xoc entre grups

Els d’ERC han lamentat que Sánchez mantingui el control que, segons el seu parer, suposa un “càstig per la persistència de la ciutadania de Catalunya” iJxCat ha titllat la mesura de “155 econòmic”.

Notícies relacionades

Per la seva part, elscupaireshan criticat que l’assumpte divideixi independentistes i constitucionalistes quan creuen que perjudica a tota la classe treballadora. David Cid, dels comuns, ha assegurat que és una situació “totalment arbitrària” tot i que ha posat l’accent en la necessitat de millorar el finançament català. 

El PSC ha assenyalat que ERC “no ha volgut” discutir les seves esmenes i ha dit que canviar les lleis no respon a l’Executiu, sinó als grups parlamentaris. Des de Cs, han censurat que l’independentisme “s’ha guanyat a pols el control financer” i en el PPC han afirmat que serveix per “garantir els serveis públics”.

Temes:

Govern Parlament