MOCIONS

El Parlament insta el Govern a auditar la DGAIA per les adjudicacions del seu exdirector

L'oposició assenyala els "incompliments" de Torra en matèria social i reclama més inversió

zentauroepp48376877 quim torra190529130832

zentauroepp48376877 quim torra190529130832 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament ha instat aquest divendres el Govern que es personi com a acusació particular en el procediment judicial obert contra el l’exdirector de la institució, Ricard Calvo, i que aclareixi amb una auditoria quins van ser els seus moviments presumptament irregulars. Tal com va explicar aquest diari, Calvo va adjudicar contractes a tres fundacions, a les quals estava vinculat, que es van embutxacar gairebé sis milions d’euros per aquests serveis, i per això el cas està sent investigat.

La moció, impulsada per Ciutadans, emplaça l’Executiu de Quim Torra a ordenar una auditoria sobre la gestió d’aquest organisme sobre els últims 10 anys, uns resultats que hauran de ser presentats en seu parlamentària. En concret, pretenen burxar en totes aquelles adjudicacions de contractes públics a entitats “amb les quals els seus membres i alts càrrecs o exmembres i ex alts càrrecs hi tinguin o hi hagin tingut vinculació, possibilitant així la persecució administrativa i/o penal de les possibles il·lícites comeses”. La iniciativa ha sigut aprovada amb 102 vots a favor (Cs, JxCat, PSC-Units, CatECP, CUP i PPC) mentre que els diputats d’ERC han registrat 29 abstencions i un vot en contra, tot i que fonts de la formació asseguren que "ha sigut un error de votació" i que pretenien votar a favor.

El ple de la Cambra ha avalat un altre text en matèria social sobre infància i adolescència, a càrrec del PSC, que es complementa amb l’anterior i les juntes apressen al Govern que es facin els pagaments pendents de l’exercici 2018-2019. Els grups parlamentaris han acordat que l’Executiu de Quim Torra faci un estudi detallat dels impagaments a les entitats i que es consensuï un calendari per a la rebuda d’aquests ingressos. A més, exigeixen que es creïn noves convocatòries de subvencions i que s’ampliï la inversió en polítiques socials fins a assolir, com a mínim, la mitjana espanyola (9,36% sobre el 8,64% de Catalunya) el 2020, i en infància (fins a l’1,3% del PIB, ja que actualment se situa en el 0,9%) en el termini de dos anys.

Nous centres d’acollida

D’altra banda, demanen l’obertura de nous establiments d’acollida d’emergència mitjançant un acord amb els consistoris, “orientat cap a un model de dimensions reduïdes”.

El Govern haurà de presentar d'aquí un mes un“protocol d’aterratge”sobre les responsabilitats i actuacions de les entitats i administracions que gestionen aquests centres que resumiran les característiques d’una ubicació idònia, tal com s’ha d’abordar el procés de comunicació amb els veïns, i quins recursos econòmics, tècnics i humans es necessiten.

Notícies relacionades

En un altre punt, diuen que s’han d’incrementar les plantilles d’educadors socials i “garantir la seva seguretat física” davant l’“increment de la conflictivitat”, és a dir, que s’apliquin els protocols acordats.

Incompliments

L’oposició ha assenyalat “incompliments” del Govern en matèria social en les seves intervencions: que no hagin desplegat “totalment” la llei LGTBI i la del dret a les dones a erradicar la violència masclista, que no s’hagi “desplegat reglamentàriament” la llei de drets i oportunitats en la infància i adolescència i la d’accessibilitat; que no s’ha avançat en la llei de llengua de signes catalana i que no s’hagi donat compliment a la llei sobre el dret a la vivenda.