LA NOVA LEGISLATURA

El Govern central demana a ERC que aparti «les emocions» per poder dialogar

La Moncloa suggereix als republicans que no frenin l'entesa per la decisió del Suprem sobre Junqueras

Sánchez manté la seva intenció de presentar-se a la investidura el juliol, malgrat els nos de CC, UPN, PP i Cs

zentauroepp48627836 celaa190614134156

zentauroepp48627836 celaa190614134156 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern central modifica el seu discurs i passa de referir-se a ERC com un partit que "no és de confiança" a remarcar la necessitat de diàleg. Després de la primera ronda de negociacions, en la qual els cops de porta de PPCsCoalició Canària Navarra Suma deixen la investidura de Pedro Sánchez a les mans de la força independentista, l’Executiu comença a aplanar el camí per a una entesa. La decisió del TribunalSupremd’impedir que OriolJunquerasprengui possessió com a eurodiputat, feta pública aquest divendres, no facilita precisament les converses. La Moncloa va evitar valorar la decisió dels magistrats, però va demanar als republicans que separin l’emoció de la raó per trobar una solució política al conflicte català.  ¿Posa més difícil l’entesa amb ERC la resolució del Suprem? “No hauria de ser així. El camí de la política i de la justícia no s’haurien de creuar. La política la necessitem tots. També ERC.  Obrir camins en la política és l’únic que ens portarà a poder raonablement trobar camins de solucions”, ha respost la portaveu del Govern, Isabel Celaá

Enrere queden els mesos de campanya electoral en lloa que Sánchez es referia als líders independentistes com aquells que “no són de confiança” i que “han actuat de mala fe”. Amb els números de l’artimètica parlamentària que conclouen en la necessària abstenció d’ERC per a la investidura, després d’escoltar uns al·legats finals dels polítics presos en el judici del procés narrats des de l’èpica i els sentiments, el Govern demana als republicans que separin el que és judicial del que és polític. “En la qüestió del Tribunal Suprem sé que hi ha molta barreja d’emocions, però hauria de ser situada, fins i tot per les persones i forces afectades, en el seu terreny”, ha assenyalat Celaá. 

Les seves declaracions arriben un dia després que els republicans s’obrissin a negociar la investidura de Sánchez i apostessin pel diàleg sense posar línies vermelles ni exigències concretes sobre la taula. L’Executiu situa ara el focus en el diàleg i defensa que "el curs de la política mai s’havia abandonat".  

Com més aviat millor

Notícies relacionades

El Govern diu que se sent “fort” després dels resultats electorals i considera que “la investidura no s’ha de demorar més”. Malgrat els nos aconseguits aquesta setmana en la primera ronda de negociacions, Sánchez manté la seva intenció de presentar-se davant del ple del Congrés durant el mes de juliol, abans de les vacances, segons va confirmar Celaá.

La Moncloa va provar de treure partit de les crítiques a Albert Rivera que arriben des dels fundadors del partit taronja i des dels liberals francesos. Malgrat que el PSOE és conscient que Ciutadans no es mourà de l’abstenció, en públic el Govern central va tornar a assenyalar que li resulta "incomprensible i criticable" que "obstaculitzi" la majoria. "Volem un Govern com més aviat millor i que Cs reflexioni sobre la seva posició en la política", va demanar Celaá.