PRESSUPOST ANDALÚS

Vox aconsegueix una partida de 100.000 € per combatre la immersió lingüística a Catalunya

El recolzament al pressupost del Govern de PP i Cs a Andalusia suposarà una despesa de 2,1 milions d'euros

Els comptes treuen 600.000 euros d'inserció d'immigrants per destinar-los a seus judicials

zentauroepp46126056 spain s far right vox  regional candidate francisco serrano 181203143852

zentauroepp46126056 spain s far right vox regional candidate francisco serrano 181203143852 / JON NAZCA

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La Junta d’Andalusia destinarà 100.000 euros per al recolzament a membres de comunitats andaluses en zones amb problemes en matèria d’immersió lingüística, com Catalunya o València. Aquest és un dels punts de l’acord subscrit entre Vox i el Govern andalús de PP i Cs per desbloquejar els pressupostos, i que més que impacte econòmic tenen un rerefons ideològic a l’assumir algunes de les teories de la formació ultra, coml’ensenyament en català, una de les llengües oficials de l’Estat, en detriment del castellà.

La formació de Santiago Abascal ja va deixar entreveure els seus posicionaments al reclamar ajuts de l’administració andalusa perquè les comunitats emigrades no perdessin les seves arrels culturals, com la Fira d’Abril de Barcelona. Ara, fan un pas més enllà amb l’objectiu, expliquen des del partit, de col·laborar que “els estudiants andalusos que vulguin estudiar en castellà en qualsevol part d’Espanya puguin”. Per a això, el text del pacte recull que es modificaran les bases reguladores de les subvencions a les comunitats andaluses destinades a activitats de promoció cultural, “amb l’objectiu que permetin específicament el finançament de programes i activitats que permetin establir les bases necessàries per pal·liar els problemes que originen en els descendents dels membres d’aquestes comunitats els processosd’immersió lingüística, i que poguessin incidir en un abandonament gradual de les seves arrels culturals i lingüístiques”.

A la pràctica, això es tradueix que aquestes associacions podran fer classes de reforç o endinsar-se en l’estudi del castellà, tot i que caldrà esperar a veure com concreten aquestes entitats culturals els seus projectes per rebre els fons públics. Així mateix, l’acord especifica que aquesta partida es podrà incrementar amb altres imports “derivats de determinades línies de la normativa que no es trobin òptimes en termes d’eficàcia i eficiència”.

L’acord va ser subscrit aquest dijous amb la solemnitat que reclamava Vox, fart de sentir-se menystingut per un dels socis de l’executiu, Cs. Així, al costat dels diputats de Vox s’han assegut a la taula el conseller d’Hisenda, Juan Bravo (PP), el d’Economia, Rogelio Velasco, independent però nomenat per Cs. Els dos han dit que se senten còmodes amb el pacte “perquè contribueix a l’estabilitat política i per tant a l’econòmica”, va remarcar Velasco, rebutjant qualsevol biaix ideològic en els comptes després de les modificacions amb la formació ultra. "El que els andalusos volen és que posem mesures per crear feina, i aquest acord el que recull són propostes d’ocupació i millora dels pressupostos", va justificar Bravo.

Telèfon per a "violència intrafamiliar"

Segons han explicat, l’impacte econòmic de les peticions de Vox per desbloquejar el primer pressupost del Govern andalús serà de de 2,1 milions d’euros i 18,5 milions en els comptes del 2020. Una xifra no gaire elevada si es té en compte que a canvi l’Executiu aconsegueix l’estabilitat per a la legislatura, ja que l’acord neix amb “vocació de continuïtat”. Però els detalls són significatius des del punt de vista simbòlic, ja que Vox aconsegueix introduir la seva tesi en temes com la immigració. Així, en aquest 2019 es destinen 600.000 euros per millorar les infraestructures judicials, curiosament la mateixa quantitat que es treu de la partida destinada a activitats relacionades amb la promoció i inserció de persones immigrants. Igual de cridanera resulta la posada en marxa d’un telèfon d’atenció a les víctimes de la violència intrafamiliar, el terme que utilitza la formació ultra per negar la violència masclista.

Notícies relacionades

“Tenim l’obligació i responsabilitat de continuar defensant qualsevol persona que pateix violència”, va apuntar el conseller d’Hisenda, remarcant que aquest servei ve a “ampliar” els ja existents per a les dones víctimes de violència masclista. “La violència no té gènere”, va insistir no obstant el portaveu de Vox, Alejandro Hernández, que va plantejar aquest servei com destinat per exemple “als fills d’una mare alcohòlica o a les mares que siguin extorsionada pels seus fills drogoaddictes”. “És una manera d’explorar nous camins en un tema que fins ara no dona els resultats que s’han perseguit”, va mantenir Hernández.

El gruix dels poc més de 20 milions arrencats per Vox es destinaran, no obstant, a la reorganització del sector instrumental, el punt on més ha collat la formació per posar límit al que denominen “xiringuitos ideològics” juntament amb el control de les subvencions.