Condemna de quatre anys

Ricardo Costa es deslliura de la presó per col·laborar amb la justícia en el 'cas Gürtel' i la caixa b del PP

El jutge li imposa a canvi una multa de 192.000 euros i 365 hores de treballs comunitaris

lainz42881623 madrid  11 04 18  ricardo costa  ex secretario general del p180411165146

lainz42881623 madrid 11 04 18 ricardo costa ex secretario general del p180411165146 / JOS LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa podrà eludir la condemna de quatre anys de presó dictada per l’Audiència Nacional en la causa delfinançament il·legal del seu partit a canvi d’una multa de 192.000 euros i 365 hores de treball comunitari gràcies a la col·laboració que està oferint per aclarir determinades peces del ‘cas Gürtel’ i de la presumpta ‘caixa b’ del PP.

Així ho determina el jutge del’Audiència Nacional  José María Vázquez Honrubia, el mateix que el va condemnar, que considera que Costa ha col·laborat “d’una manera excepcional” amb la Justícia i que aquestes mesures de gràcia contribuiran a “fomentar la col·laboració per aturar la xacra de la denominada corrupció política o dels polítics”.

En el judici a l’Audiència Nacional, Costa va fer una declaració sorprenent, confessant que el PP valencià que ell dirigia juntament amb Francisco Camps s’havia finançat amb diner negre i que ell ho va saber des del principi i no va fer res per evitar-ho.

Va ser condemnat fa just un any a quatre anys de presó per un delicte continuat de falsedat documental pel finançament irregular de les campanyes electorals del PP valencià dels anys 2007 i 2008. El magistrat ja va tenir en compte l’atenuant de confessió per imposar-li aquesta pena, si bé ara, davant de la petició de la defensa, ha optat per deslliurar-lo de la presó.

Processament de Camps

El jutge Vázquez Honrubia està d’acord amb la defensa, i així ho ha corroborat Anticorrupció, que després del judici Costa “ha continuat col·laborant amb la Fiscalia i òrgans judicials si més no en tres procediments d’anàloga significació delictiva seguits a València”, o sigui, els casos relacionats amb la construcció del circuit urbà de Fórmula I i el ‘cas Imelsa’ de corrupció a la Diputació de València.

També destaca la defensa que va declarar davant del jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que investiga el cas conegut com la ‘caixa b’ o ‘papers de Bárcenas’ sobre l’existència d’una comptabilitat paral·lela al PP i que la seva col·laboració va permetre “reordenar i ampliar la investigació”, ja que el mateix De la Mata va reobrir la peça 5 del ‘cas Gürtel’ per la qual ja ha sigut processat Francisco Camps.

“Aquestes al·legacions defensives són corroborades per la mateixa Fiscalia Anticorrupció, que en el seu informe assenyala que el fiscal ha comprovat la conducta actual de col·laboració amb la Justícia, ja que s’ha constatat que Ricardo Costa ha protagonitzat uns mèrits que s’han de tenir en consideració”, explica la resolució del magistrat.

Notícies relacionades

“Per tant, sí que es pot considerar que aquesta rellevant i continuada col·laboració efectiva amb la Justícia pot i ha d’emmarcar-se en el principi essencial de reparació del mal, ja que tota aquesta col·laboració suposa una disminució del resultat antijurídic del delicte”, remarca.

Això sí, després d’argumentar que els delictes que va cometre van poder provocar “alarma social” i van afectar “interessos generals constitucionalment protegits”, el jutge està d’acord amb la Fiscalia que la suspensió de la condemna de presó es vegi condicionada al pagament d’una nova multa, a més de la de 75.000 euros que ja li va imposar en sentència, i treballs comunitaris per evitar que es pugui “traslladar al condemnat una indesitjable sensació d’impunitat”.