ronda de contactes

El PSOE demana a Junts i ERC que «no bloquegin» Sánchez

Els socialistes asseguren no voler dependre dels independentistes, però apel·len a la seva abstenció

Borràs manté el 'no' i Rufián és ambigu i insisteix a demanar diàleg al Govern en funcions

zentauroepp48613016 madrid 13 06 2019  politica  ronda de negociaciones entre el190613151512

zentauroepp48613016 madrid 13 06 2019 politica ronda de negociaciones entre el190613151512 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Juan Ruiz Sierra / Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE ha assenyalat aquests dies que no vol que la investidura de Pedro Sánchez depengui dels partits independentistes. És un missatge que reforça la pressió dels socialistes al PP i Cs perquè s’abstinguin, una cosa molt improbable, i que en tot cas crea un relat pel qual Sánchez no tindria més remei que recórrer a les formacions catalanes, que van donar suport a la moció de censura, però alhora van contribuir a l’avenç electoral al rebutjar els Pressupostos. Aquest dijous, de fet, la portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra, ha mantingut dues reunions amb ERC i JxCat, que han servit per demanar-los que s’abstinguin.  

No hi ha res clar, de moment. Ni la data d’investidura, ni els recolzaments que podria tenir Sánchez, ni la fórmula del futur Govern, si és que n’hi ha, ja que Unides Podem exigeix una coalició i els socialistes s’hi neguen. L’actitud de republicans i postconvergents també resulta una incògnita que no han aclarit aquest dijous, però el PSOE considera possible que els primers s’acabin abstenint.  El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, s’ha mostrat més a prop d’aquesta possibilitat, dins d’un discurs ambigu, que les representants de JxCat, Laura Borràs i Míriam Nogueras. 

“A ERC i el PSOE ens uneix l’agenda social. ERC ens ha recolzat tots els reials decrets tret d’un en els últims 12 mesos”, ha assenyalat Lastra després de les trobades, argumentant que és coherent no voler dependre de l’independentisme i alhora demanar que s’abstinguin. “Hem parlat amb tots els grups i els hem demanat el mateix a tots –ha explicat–. Que no bloquegin, perquè no hi ha alternativa. Els ho hem demanat també al PP i a Cs. Si no volen que la investidura depengui de l’independentisme, ¿per què bloquegen?”. 

Bloquejos i 155

“Ens demanen que no bloquegem aquesta investidura i la nostra posició continua sent la de sempre”, ha explicat Borràs, que ha recordat que el seu grup hi votarà en contra. Rufián, en canvi, també ha comentat que ERC no ha arribat a la Cambra “a bloquejar res, només a bloquejar el 155”. El republicà, però, no ha volgut concretar què faran els seus 15 diputats.

Voluntàriament ambigu, el diputat ha fet múltiples referències a la necessitat de diàleg i de trobar-se un “PSOE valent”, no el “PSOE de [Josep] Borrell, [Javier] Lambán o [Emiliano] García-Page, contra l’independentisme, però Rufián no ha posat cap condició per abstenir-se. Si els 15 diputats fessin aquest pas, la porta de la Moncloa s’obriria de bat a bat per a Sánchez, sempre que comptés amb el recolzament de Podem, el PNB i altres partits minoritaris.

La reunió amb Lastra ha sigut “positiva” i el portaveu d’ERC la considera “un primer pas per continuar dialogant”, i ha afegit que els socialistes “han d’entendre” que “hi ha un conflicte polític a Catalunya” que se solucionarà “parlant i no amb policia”.  

Respecte a la possible coordinació amb Junts per anar plegats a la investidura, el polític català creu que “convé” parlar amb aquest grup, però ha volgut deixar clar que no passaria res perquè el vot de les dues forces no coincidís al Congrés.

Diputats suspesos

Borràs, en canvi, perquè el seu grup s’abstingués, ha posat una exigència: la “suspensió i la vulneració de drets” dels tres diputats catalans apartats dels seus escons pel judici del procés. Així, Borràs ha explicat que, tot i que els tres escons dels seus companys es comptabilitzaran com una abstenció, els altres quatre diputats votaran ‘no’ a l’hora de mantenir Sánchez a la Moncloa. La política catalana lamenta que no se’ls doni l’opció de delegar el vot.

Notícies relacionades

Fonts de Junts han comentat que aspiren a un “diàleg real” sobre la possibilitat d’obrir una mesa de partits en els quals s’abordi la realització d’un referèndum d’independència. Com que Lastra no ha donat cap mostra d’estar disposats a fer aquest pas, diuen aquestes mateixes fonts, Borràs i Nogueras han descartat facilitar la investidura. “Els xecs en blanc ja els hem concedit; no en concedirem cap més”, ha dit davant dels micròfons Borràs.

Lastra ha volgut remarcar que no hi haurà “cap negociació” ni amb ERC ni amb JxCat. Si aquests partits decideixen no bloquejar, ho faran “gratis”, assenyalen fonts socialistes, com en la moció de censura.  La posició del PSOE continua sent “la de sempre”, ha insistit la portaveu. “Diàleg dins de la Constitució, com hem fet durant aquests 12 mesos. Posem-nos a parlar del possible, que són les reformes que necessita aquest país”, ha dit Lastra.