JxCat no recolzarà la investidura de Sánchez

Els neoconvergents al·leguen que "no es donen les condicions" per donar suport al Govern del PSOE

El grup independentista rebutja la proposta dels socialistes per "no bloquejar" el mandat

zentauroepp48501820 laura borras rueda prensa190606121447

zentauroepp48501820 laura borras rueda prensa190606121447 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

La bretxa oberta entre els dos grans partits independentistes catalans va quedar retratada aquest dijous a Madrid, amb una jornada de negociacions que va evidenciar la pugna incòmoda entre ERC i JxCat. L’esfera política estatal va constatar que, mentre els republicans intentaven exhibir empatia amb un Govern amb el qual diuen sentir-se decebuts i s’obrien a una eventual abstenció a la investidura de Pedro Sánchez, la neoconvergència es tancava en banda a qualsevol recolzament.

JxCat va certificar aquest dijous al PSOE el que els socialistes ja auguraven: que la seva porta està tancada i que votaran en contra de la candidatura Sánchez, tot i que aquest rebuig signifiqui, també, alinear-se amb el PP i Ciutadans. El cop de porta confirma que els neoconvergents mantenen la línia dura en el nou cicle polític que s’obre i que estarà marcat per la sentència del judici alprocés.

Les diputades de JxCat Laura Borràs i Míriam Nogueras van traslladar el seu rebuig a la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, amb qui es van reunir al Congrés en el marc de la ronda negociadora de la governabilitat. En la trobada, la dirigent socialista els va demanar que “no bloquegin”la investidura perquè no hi ha cap “altra alternativa” a un Govern de Sánchez. Les diputades catalanes van explicar en roda de premsa que “no es donen les circumstàncies” per recolzar el PSOE i que no tenen intenció de donar “més xecs en blanc”després d’haver recolzat la moció de censura sense contraprestacions.

JxCat lamenta la suspensió dels seus tres diputats presos (Jordi Sànchez, Jordi Rull i Josep Turull), considera que implica una “vulneració de drets” i recorda que aquesta decisió implica que el seu grup parlamentari no podrà votar en bloc, ja que dels set representants elegits a les urnes només en continuen quatre. "Estem dient que volem votar en grup i hi ha tres vots que, si no es modifica la situació, no poden ser vots negatius sinó abstencions", va lamentar, després de confirmar que els diputats suspesos ja han deixat clar que no volen renunciar a les seves actes, cosa que implica que la llista no corre i no són substituïts.

Borràs va insistir que l’Executiu "no poden fer-se els desentesos" en la crisi política a Catalunya i va defensar que la seva aposta continua sent el diàleg. "Fins ara mateix el que hem obtingut és una negativa permanent", va lamentar.

Notícies relacionades

Després de reunir-se amb JxCat i amb ERC, Lastra va constatar que “són partits diferents” amb visions diferents a l’hora d’abordar les negociacions de governabilitat.

Malgrat el rebuig inequívoc dels neoconvergents, les representants de JxCat i el PSOE es van citar a continuar parlant, tot i que no van fixar una data concreta al calendari.