CONDICIÓ PER ACCEDIR A L'ESCÓ

La JEC obliga Puigdemont a anar a Madrid si vol ser eurodiputat

L'expresident no podrà ser eurodiputat si no es presenta per jurar la Constitució

zentauroepp48613889 pla general de la manifestaci  pel final del judici de l 1 o190613215550

zentauroepp48613889 pla general de la manifestaci pel final del judici de l 1 o190613215550 / Natalia Segura

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Junta Electoral Central (JEC) ha citat el pròxim dilluns al migdia els 54 eurodiputats elegits en les eleccions del passat 26 de maig per procedir a l’acte de promesa o jurament de la Constitució. I ja ha avisat l’expresidentCarles Puigdemontque, sense aquest tràmit, no podrà recollir l’acta que li obri les portes delParlament Europeu.

En una resolució aprovada ahir i recollida per Europa Press, la JEC va procedir a l’atribució dels 54 escons que es van elegir en els comicis del 26 de maig i a la proclamació dels candidats electes.

I, tal com estableix l’article 224.2 de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG), va convocar els electes per a dilluns. L’acord es publicarà avui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), i ja ha sigut notificat als representants de les candidatures perquè el traslladin als interessats. Ara bé, tant l’advocat Gonzalo Boye, representant legal de Puigdemont i de Toni Comín, com la seva coalició Lliures per Europa (Junts) també van sol·licitar que els fos remesa "immediatament" l’acta de proclamació dels electes al Parlament Europeu, amb còpia certificada, per poder entrar a la Cambrad’Estrasburg.

No obstant, la JEC va negar la petició als dos independentistes fugits a Bèlgica i va recordar que “la credencial s’expedeix una vegada que el candidat electe ha prestat jurament o promesa d’acatament a la Constitució, tal com s’estableix en l’article 224.2 de la LOREG”. “La Junta Electoral Central comunicarà al Parlament Europeu la relació de diputats electes que hagin complert el requisit de prestació de jurament o promesa d’acatament a la Constitució, i ho farà en el moment en què es produeixi aquest acatament”, va assenyalar.

Junqueras, pendent

Per la seva banda, el líderd’ERC,  Oriol Junqueras, pres a Soto del Real i pendent de sentència en la causa del procés, segueix pendent que el Tribunal Suprem decideixi si li dona permís per acostar-se dilluns al Congrés a complir amb aquest tràmit de l’acatament.

Notícies relacionades

A més, en una resolució dictada dilluns passat, la JEC ja va deixar clar que no valdrà qualsevol fórmula d’acatament de la Constitució, sinó que només poden “reputar-se vàlides” aquelles “que expressament manifestin la voluntat incondicionada d’acatar la Constitució”.

Així va contestar l’organisme arbitral a la consulta plantejada pels representants de dues entitats per saber si la fórmula d’acatament ‘sui generis’ promoguda perl’Associació de Municipis per la Independència (AMI) per a la sessió constitutiva dels ajuntaments d’aquest dissabte és vàlida o no.