pacte de govern

El PP es resisteix a cedir l'alcaldia de Madrid a Cs

Els populars també rebutgen repartir-se la legislatura amb els taronges

Els socialistes i els taronges governaran dos anys cada un a Ciudad Real i Albacete

almeida-villacis

almeida-villacis

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El puzle dels pactes en ajuntaments i comunitats va avançant amb una peça clau: l’Ajuntament de Madrid. Manuela Carmena (Más Madrid) va ser la guanyadora de les eleccions, però no pot conformar una majoria per revalidar la vara de poder. Les dretes sumen. El PP (15), Ciutadans (11) i Vox (4) podrien reeditar l’aliança que estan conjuminant a la Comunitat de Madrid, però el partit d’Albert Rivera manté el pols que va plantejar als populars el primer dia de negociació: si Pablo Casado vol que l’encimbelli a la presidència d’autonomies claus com la de Madrid, Castella i Lleó, les Canàries i Múrcia, els taronges han de governar l’alcaldia de la capital.

En un intent d’acostament, Ciutadans va oferir aquest dijous a l’'alcaldable' del PP, José Luis Martínez-Almeida, repartir-se el mandat i que ell governi dos anys i que Begoña Villacís, l’aspirant taronja, ho faci els altres dos. Fonts de la direcció nacional de Casado van rebutjar també aquesta idea. El marge de negociació s’esgota. Dissabte es constituiran tots els ajuntaments d’Espanya. Si no hi ha un acord alternatiu, governarà la llista més votada. És a dir, la de Carmena. 

"Ocurrències"

“La setmana passada proposaven quatre anys d’alcaldia per a Villacís, avui dos anys d’alcaldia de Villacís. El dia de demà proposaran els dies parells o senars. Això són ocurrències. Per a ocurrències ja hem tingut quatre anys de Carmena", es va queixar la diputada autonòmica i vicesecretària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy. "Si el PSOE ha venut aquesta ocurrència a Ciutadans en altres ajuntaments, nosaltres no hi caurem", va avisar amb referència a les alcaldies d’Albacete i Ciudad Real, on els taronges es repartiran els quatre anys amb els socialistes.

El secretari general dels conservadors, Teodoro García Egea, va demanar modèstia a Rivera i que sigui "conscient" del paper que li han donat els votants en les urnes. Al seu parer, Ciutadans no pot "condicionar" el Govern de la Comunitat de Madrid. Una frase que des de la seu dels taronges es respon amb un mapa en el qual assenyalen totes les autonomies i alcaldies en les quals sí que ‘condicionen’ els governs. I, de fet, en la majoria, la formació de Rivera s’està decantant pel PP en comptes de pel PSOE i vol una compensació a l’altura de les circumstàncies. 

L’alcaldia de Madrid facilitaria a Ciutadans mostrar que tenen capacitat de gestionar, perquè fins ara sempre havien descartat participar en governs de cap tipus, i també els donaria una visibilitat gairebé sense parió. Ja han cedit als de Rivera l’alcaldia de Burgos i Palència, però la tribuna que suposa la capital no és comparable, reconeixen en el PP de Madrid, en què els ànims són molt baixos.

Notícies relacionades

Només l’ajuntament

En els seus arguments per defensar que Villacís ha d’assumir l’ajuntament almenys dos anys, la formació taronja al·lega que en les eleccions van obtenir "pràcticament un empat". "Estem sent molt generosos amb el PP", va explicar Miguel Gutiérrez, membre de l’executiva de Ciutadans, que va recordar a Casado les males dades dels populars a la ciutat de Madrid. Martínez-Almeida va obtenir 394.000 paperetes al maig (davant les 563.292 d’Esperanza Aguirre el 2015), i Villacís, 311.617 (en va treure 186.059 fa quatre anys).