VISITA A SANT SEBASTIÀ

Casado demana al Govern que rebutgi clarament que Junqueras i Puigdemont s'acreditin com a europarlamentaris

El líder del PP adverteix que "el nacionalisme xenòfob i excloent" no ha d'afectar les institucions espanyoles ni europees

GRAF9438. AGUILAS, 12/05/2019.- El presidente del PP, Pablo Casado durante el mitin que ofrecido en el Auditorio infanta Elena de Águilas. EFE/Marcial Guillén

GRAF9438. AGUILAS, 12/05/2019.- El presidente del PP, Pablo Casado durante el mitin que ofrecido en el Auditorio infanta Elena de Águilas. EFE/Marcial Guillén / Marcial Guillén (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del PP, Pablo Casado, ha demanat al Govern de Pedro Sánchez que deixi "molt clar" que rebutja que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, il’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont s’acreditin com a europarlamentaris. europarlamentaris En aquest sentit, ha advertit que "el nacionalisme xenòfob i excloent" no ha d’afectar les institucions espanyoles ni europees.

Casado ha fet aquestes declaracions al Kursaal de Sant Sebastià, on des d’aquest dilluns se celebra la cimera del Partit Popular Europeu (PETA), en la qual 500 càrrecs comunitaris analitzen els resultats de les últimes eleccions del 26-M i debaten les seves prioritats per a la pròxima legislatura europea (2019-2024).

El líder dels populars s’ha referit al fet que l’Advocacia de l’Estat, contra l’opinió de la Fiscalia, recolzi la petició d’Oriol Junqueras –empresonat per suposada rebel·lió– de sortir de la presó la pròxima setmana per recollir l’acta d’eurodiputat, cosa que permetria a l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya adquirir la immunitat corresponent una vegada constituïda l’Eurocambra.

El 'no et preocupis’ de Sánchez

"Espero que el Govern d’Espanya deixi molt clar que la seva posició és contrària a aquesta opinió de l’Advocacia de l’Estat. Dit d’una altra manera, espero que 'el no et preocupis’ que va dir Pedro Sánchez al senyor Oriol Junqueras no fos que l’Advocacia de l’Estat anava a considerar oportú que sí que pogués adquirir la condició de diputat europeu", ha afegit.

A parer seu, de ser així, els preocupats serien "la majoria delsdemòcrates espanyols i la majoria de l’arc parlamentari europeu", que no volen "que el nacionalisme xenòfob i excloent afecti les institucions espanyoles, però tampoc les europees, perquè no és només un problema nacional, sinó també internacional", ha apuntat.

Casado ha advertit que, si hi ha "qualsevol contemporització amb l’independentisme català, també França, Romania, Itàlia o Alemanya tindran problemes" amb els partits que "demanen més cotesd’independència  en algunes regions". "Seria bo que el Govern es posicionés clarament en contra del fet que el senyor Junqueras i Puigdemont adquireixin la condició de diputats", ha insistit.

El líder dels populars també ha explicat que serà una de les qüestions que "el grup popular espanyol reivindicarà en les candidatures a les institucions comunitàries".

Casado i Alonso, junts 

El líder del PP, Pablo Casado, i el president del PP basc, Alfonso Alonso, apareixeran junts aquest dimecres a Sant Sebastià amb motiu de la reunió del Grup Popular Europeu, en la qual està prevista l’assistència d’autoritats i mandataris europeus, segons han confirmat fonts populars.

Alfonso Alonso ha negat que hi hagi "ànim cismàtic" contra Casado en la convocatòria d’una convenció els dies 13 i 14 de setembre del PP basc per marcar aquest "perfil propi" com a "única referència del centredreta constitucional i foralista" i "actualitzar" el seu missatge.

Paral·lelament, Génova ha intentat treure-hi ferro emmarcant en la normalitat que el PP a Euskadi vulgui tenir "sabor propi", com altres territoris. Això sí, ha deixat clar que ha de ser "dins d’un discurs nacional", en paraules del vicesecretari d’Organització del PP i exalcalde de Vitòria, Javier Maroto.

Gir al centre

Notícies relacionades

Alonso, igual que altres barons del PP, com el gallec Alberto Núñez Feijóo i l’andalús Juan Manuel Moreno, considera que la millora del PP en els comicis del 26 de maig respecte a les generals d’abril es deu al gir al centre, una línia que, a parer seu, s’ha de seguir al llarg de la legislatura.

Així l’hi van traslladar al mateix Casado el 27 de maig en un dinar amb els presidents del PP després delComitè Executiu Nacional. Abans d’aquesta reunió, Alonso va afirmar públicament que el PP havia "aguantat el tipus" el 26 de maig per aquest "cert gir cap a la moderació" i per "confiar en les estructurals territorials del partit", i va recalcar que continuar "buscant la centralitat" és el "camí".