CANVIS EN L'ENTITAT

Josep Ramon Bosch abandona Societat Civil Catalana amb els comptes "sanejats"

El president assegura que dues auditories externes neguen que hi hagués "malversació" en la gestió de la junta anterior

L'entitat exigeix a Cs i el PSOE que arribin a un acord per investir Pedro Sánchez president del Govern

zentauroepp27831165 josep ramon bosch190119173355

zentauroepp27831165 josep ramon bosch190119173355 / JUAN CARLOS HIDALGO

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Josep Ramon Bosch ha oficialitzat aquest dimecres la seva dimissió com a president de Societat Civil Catalana (SCC), una marxa que executarà formalment en la pròxima assemblea de socis que se celebrarà el 26 de juny, tal com va avançar aquest diari. La nova junta, formada per 15 persones, intentarà ser "el més consensuada possible", segons fonts de l’entitat, perquè "hi ha diàleg entre les diferents famílies" per dibuixar una candidatura única. 

L’empresari, president de la fundació Joan Boscà, fundador de Somatemps i exmilitant del PP, considera que ja ha complert el seu període com a "gestor" després de la greu crisi que va patir l’entitat amb acusacions d’"irregularitats administratives i comptables" que van desbancar la junta anterior a càrrec de José Rosiñol, i presentarà dos informes d’auditories externes que "neguen la malversació", "sanegen els comptes" i reforcen mecanismes de control i transparència. 

"Ja hem superat la crisi de membres i de reputació. Tota crisi és una oportunitat", ha afirmat Bosch. I és que el seu lideratge va ser molt qüestionat i va propiciar prop d’un 20% de baixes després de negar-se a participar en la manifestació de la triple dreta a la plaça de Colón de Madrid, per entonar un discurs catalanista i arran d’algunes de les seves declaracions en una entrevista en aquest diari en les quals va censurar que "si els presos se’n penedeixen, l’Estat hauria de ser generós". "La nova estratègia passa per reforçar el missatge en català per arribar al màxim de gent catalanoparlant que ha abandonat la idea d’Espanya", ha reflexionat, i ha resumit que "no s’han d’atorgar més competències a Catalunya, sinó treballar en la millor tradició del catalanisme polític per aconseguir la plenitud de Catalunya i el ressorgir d’Espanya".

Segons ha explicat en roda de premsa, han sumat nous adscrits, i per això des d’aquell cisma el desembre del 2018 han "duplicat socis amb dret a vot" i ara se situen en uns 200. També ha comentat que proposaran a l’assemblea de socis una reforma dels estatuts per "enfortir l’estructura local i territorial".

Pressió a Cs per investir Sánchez

Bosch ha afirmat que "està en joc el futur d’Espanya" i ha exigit "generositat" al PP, Cs i el PSOE perquè formin governs constitucionalistes "allunyats de posicions extremes i separatistes". "Arribin a un acord com més aviat millor", ha apressat, i ha apuntat que el més raonable amb els números a la mà seria un pacte entre socialistes i taronges que facilités la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern.

El dia en què es produeixen els al·legats finals del judici del procés, Bosch ha volgut recordar el discurs del lletrat de Quim Forn, Xavier Melero, a qui ha vanagloriat per "posar negre sobre blanc el que ha sigut l’engany més gran que ha viscut Europa". “Els va deixar despullats davant del món, va evidenciar el frau que va representar el procés", ha considerat. Així mateix, ha reclamat als processats pel referèndum de l’1-O que "reconeguin el frau, que tornin a la normalitat democràtica i a l’Estat de dret". Tot i així, ha lamentat "des del punt de vista humà" que continuïn empresonats: "Espero que estiguin a casa com més aviat millor". 

Notícies relacionades

Quant a un acord entre BComú i el PSC amb el recolzament extern de Manuel Valls, Bosch ha afirmat que li "agradaria" que Ada Colau fos alcaldessa. En aquest punt, ha confessat que ell vota a la localitat de Santpedor i que va votar ERC perquè l’alcaldable era el seu cosí germà: "Va ser una qüestió familiar, no ideològica", ha justificat.

Preguntat pels seus plans de futur, ha descartat presentar-se en llistes electorals, tot i que assegura que l’hi han ofert, però el seu futur estarà lligat d’una forma o una altra a la política. Ara, des de la segona fila.