POSICIÓ DELS GRUPS

Vox, al galliner del Congrés

El PP, Ciutadans i els radicals protesten pel repartiment dels escons imposat pel PSOE i Unides Podem

Els taronges i l'extrema dreta consideren que els socialistes privilegien el PNB i ERC

congreso hemiciclo 2019 ok2

congreso hemiciclo 2019 ok2

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La Mesa del Congrés ha aprovat el repartiment dels escons per a la pròxima legislatura. Vox, que s’estrena a la Cambra baixa, ocuparà el que es coneix com el galliner, al final de tot del grup central. El PP i Ciutadans compartiran el costat dret i els dos líders, Pablo Casado i Albert Rivera, seran a la primera fila dels escons, just darrere dels membres del Govern.

La disposició dels llocs ha sigut pactada i imposada pel PSOE i Unides Podem, fet que ha despertat les crítiques del grup parlamentari del PP, Ciutadans i també Vox. Els socialistes i els morats ostenten la majoria de la Mesa, amb cinc dels nou llocs, i han arribat a la reunió amb el nou mapa del Congrés ja fet, cosa que ha enervat aquests tres grups que esperaven negociar-lo. La màxima representant d’aquest partit, Ana Pastor, ha lamentat que no s’hagi fet per "unanimitat" i no s’hagi buscat l’acord. Com a conseqüència, els dos representants populars, Pastor i Adolfo Suárez Illana, no han participat en la votació, i els de Rivera hi han votat en contra. Vox i Ciutadans han anunciat que presentaran recursos. 

Els dirigents d’Unides Podem i el PNB es col·locaran a la primera fila darrere dels ministres al sector central. Els diputats d’ERC s’asseuran en aquesta franja, també darrere del PNB i just davant dels de Vox. Al galliner, amb el partit d’ultradreta, també hi haurà els parlamentaris del grup mixt, entre els quals hi ha els de Junts per Catalunya.

Notícies relacionades

Vox lamenta l’"atropellament" i el "sectarisme": va ser la cinquena força en vots, té 24 escons i està col·locat molt pitjor que els nacionalistes bascos, que només en van treure 6, i els republicans catalans, amb 15. Fonts de Ciutadans i la diputada ultra Macarena Olona han assegurat que aquest repartiment respon a la voluntat dels socialistes d’agradar als seus futurs socis d’investidura, amb referència al PNB i ERC.

El PSOE ocuparà els seients del grup esquerre gairebé per complet, amb només cinc escons a les dues últimes files cedits a diputats del mixt.

Temes:

Vox