JUDICI AL PROCÉS

L'advocat de Mundó: "Va donar ordres expresses que no es gastés ni un cèntim en l'1-O"

Josep Ribas assegura que el fiscal no ha concretat quins actes podria haver comès el seu representat, acusat de desobediència i malversació

undefined46934550 graf5787 madrid  12 02 2019   los letrados pau molins  i   a190611191014

undefined46934550 graf5787 madrid 12 02 2019 los letrados pau molins i a190611191014 / Emilio Naranjo

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

L’advocat Josep Riba, defensor de l’exconseller de Justícia Carles Mundó, ha explicat aquest dimarts al Tribunal Suprem que la Fiscalia no ha concretat quins actes podria haver comès el seu representat, que està acusat d’aquest delicte de desobediència i un altre de malversació de fons públics, però no de rebel·lió. La fiscalia reclama per a ell set anys de presó. "Va donar ordres expresses que no es gastés ni un cèntim d’euro del seu departament en el referèndum" de l’1-O, ha afirmat. El lletrat ha recalcat que  Mundó "mai ha interferit gens ni mica en el poder judicial" i la " relació amb el poder judicial ha sigut sempre exquisida". També ha explicat que "no existeix cap indici que la Generalitat sufragués les urnes i les paperetes".

El lletrat ha argumentat en el seu informe final que "al llistat de dos i mil i escaig locals [utilitzat per al referèndum unilateral] no n’hi ha cap de la Conselleria de Justícia". Per tant, al seu entendre, no hi va haver en aquest punt malversació de fons públics. El jurista ha insistit en tot el seu al·legat que la Conselleria de Justícia no va destinar diners públics al referèndum unilateral.

Afectació a l’erari

Notícies relacionades

L’advocat ha rebutjat la possibilitat de la "coautoria executiva" de Mundó amb la resta d’acusats en aquest delicte. En aquest sentit, ha afirmat, per exemple, que els serveis de la companyia Unipost, al final, no es van realitzar i no es va produir "afectació a l’erari públic". Aquesta empresa no va efectuar el repartiment de les notificacions per ser membres d’una mesa de votació n l’1-O, perquè van ser confiscades per la Guàrdia Civil. En els registres es van trobar factures proforma que, segons l’opinió d’aquest jurista, "no tenen valor comptable ni fiscal".  "No es produeix cap responsabilitat penal ni comptable" per als acusats a qui s’atribueix aquesta partida. Ha insistit que l’administradora concursa d’Unipost no reclama cap quantitat.

Sobre altres partides econòmiques en les quals sí que es va fer la feina, però no es van cobrar, ha indicat que tampoc hi ha perjudici patrimonial. Ha recordat que en la sentència del 9-N es va decidir no condemnar per malversació de fons públics (el fiscal no va acusar per aquest delicte) i només es va fer per desobediència. Riba ha sol·licitat l’absolució.