AL PARLAMENT

Santamaría, Zoido i Millo planten la comissió sobre els atemptats del 17-A

El major dels Mossos Josep Lluís Trapero compareix a porta tancada junt amb altres responsables policials

zentauroepp39725698 gra044  barcelona  18 08 2017   el presidente del gobierno  170818110930

zentauroepp39725698 gra044 barcelona 18 08 2017 el presidente del gobierno 170818110930 / ANDREU DALMAU

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exvicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría; l’exministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido; els anteriors titulars d’Exteriors, Alfonso Dastis, i José Manuel García-Margallo; i l’exdelegat de l’Executiu central a Catalunya, Enric Millo, no han acudit aquest dimarts a la seva cita amb la comissió d’investigació del Parlament sobre els atemptats a Barcelona i Cambrils perpetrats el 17 d’agost del 2017. 

Tots ells s’han acollit a un informe del Consell d’Estat que conclou que "els membres del Govern de l’Estat, actuals i pretèrits, no venen obligats" a comparèixer a la Cambra catalana, un recurs que ja va posar de relleu l’exvicepresidenta per absentar-se de la comissió sobre l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. El diputat Jordi Monell ha exposat que demanaran una segona citació per divendres a les 13.45 hores i, si no hi assisteixen, el Parlament activarà els procediments del curs reglamentari que podrien elevar el cas a la fiscalia.

Notícies relacionades

Els alts caps de la cúpula policial autonòmica sí que hi han comparegut. Entre ells, el major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero; el cap de l’Àrea Central d’Anàlisi de la Comissaria General d’Informació, Lluís Paradell; l’excomissari en cap de la regió policial Metropolitana de Barcelona, Joan Portals, i l’excap de l’Àrea de Comunicació del cos policial, Patrícia Plaja. La sessió és secreta, per la qual cosa se celebra a porta tancada. Aquesta és la primera aparició pública de Trapero després de la seva declaració davant del Tribunal Suprem en el judici del procés.

L’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableix a l’article 59 que les persones requerides en comissions d’investigació "han de comparèixer obligatòriament, d’acord amb el procediment i les garanties establertes pel reglament". En l’apartat 67 del reglament de la Cambra catalana es deixa clar que, si els citats no hi acudeixen, la Mesa ha d’avisar el ministeri fiscal "als efectes de substanciar la responsabilitat penal" que pugui correspondre. Segons el Codi Penal, podrien incórrer en un delicte de desobediència si no han justificat degudament la seva absència.