LA NOVA LEGISLATURA

El PSOE atia la por de la repetició electoral: "Les urnes no ho perdonaran"

Ábalos contesta a Iglesias que una coalició "no només no suma, sinó que resta"

Els socialistes refreden ara l'operació Navarra perquè allunyaria el PNB

dca3912

dca3912 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Un dia abans de les reunions que mantindrà Pedro Sánchez amb Pablo Casado, Albert Rivera Pablo Iglesias, el PSOE s’aboca a buscar l’abstenció del PP i Cs en la investidura del president en funcions, juntament amb el recolzament d’Unides Podem, per no dependre dels grups minoritaris. Els socialistes reconeixen en privat que l’operació és molt complicada, per no dir impossible, però assenyalen que ho han d’intentar, tot i que només sigui per carregar-se de raons abans d’acudir a altres partits. Així que aquest dilluns, després de la reunió de l’executiva del PSOE, el seu secretari d’Organització, José Luis Ábalos, ha atiat la por de la repetició electoral, advertint a conservadors, taronges i morats que "els espanyols no perdonaran" haver de tornar a passar per "les urnes".

► Eleccions 2019: Pactes i últimes notícies en directe

Eleccions 2019: Pactes i últimes notícies

No ha sigut l’únic missatge rellevant que ha llançat Ábalos. El número tres dels socialistes ha rebutjat la coalició que proposa Iglesias amb un argument molt concret: una fórmula d’aquest tipus "no només no suma, sinó que resta", al poder espantar altres grups, els vots dels quals, en principi, són necessaris perquè la legislatura es posi a caminar. Segons Ábalos, un intercanvi d’aquest tipus faria que els sis diputats del PNB votessin en contra del president en funcions.   

"L’alternativa  a un govern del PSOE és obligar els espanyols que tornin a votar. I les urnes tenen memòria. Els espanyols no perdonaran. El PSOE actuarà amb generositat. No demanem acatament, sinó altura de mires pel bé comú. El temps de l’obstruccionisme  s’ha d’acabar. Els vetos són un símptomad’incapacitat política quan s’han acabat les campanyes electorals", ha assenyalat el secretari d’Organització. Poc després ha incidit en la idea que a la resta de forces no els convé unes altres generals perquè els seus mals resultats del passat 28 d’abril serien encara pitjors en una nova convocatòria. "Almenys que pensin en els seus propis interessos partidistes", ha dit.

La posició d’Ayuso

Al PSOE li ha anat molt bé per desenvolupar la seva tesi les paraulesd’Isabel Díaz Ayuso,  candidata del PP a la Comunitat de Madrid, en les quals advocava per una abstenció dels conservadors per evitar que el Govern central hagi de dependre dels vots independentistes. Per als socialistes, el valor d’aquesta declaració de la dirigent madrilenya, que poc després ha sigut rebutjada taxativament per la direcció del PP, és que deixa patent la "necessitat" de permetre la investidura. Els col·laboradors de Sánchez intenten posar els seus adversaris davant les seves pròpies contradiccions, recordant el seu passat recent.

Ábalos ha apel·lat a la "coherència" del PP, tornant al 2016, durant la investidura de Mariano Rajoy, que els socialistes finalment van permetre després d’un traumàtic procés, que va forçar Sánchez a dimitir com a secretari general. "L’important que es comenti [una hipotètica abstenció] és que s'en veu la necessitat. Això demostra que són conscients que ens enfrontem a aquest problema. Actuar en funció del que es va demanar, seria un gest de coherència. Si allò va ser pel bé d’Espanya, Espanya continua sent la mateixa", ha argumentat el secretari d’Organització.   

Notícies relacionades

I per últim, Podem. Els socialistes mai han vist amb bons ulls una coalició amb els morats, però amb diferents intensitats. Ábalos, aquesta vegada, ha sigut categòric. Una fórmula d’aquest tipus no és convenient, ha defensat, pel rebuig que suscita en la resta de l’arc parlamentari. "Si nosaltres suméssim amb Podem majoria absoluta, el normal seria una coalició com la que planteja el senyor Iglesias. No hi hauria cap debat. Però no és el cas. No hi arribem. Un Govern d’aquesta naturalesa no suma, sinó que pot restar. Concita més acceptació un govern en solitari del PSOE que altres fórmules", ha dit el número tres dels socialistes, hores després que Iglesias demanés per a ell alguna cartera ministerial com ara Treball o Hisenda.

"Si el que sumes per una banda se te’n va per l’altre, no hi ha possibilitat d’arribar a cap acord", ha insistit Ábalos. La mateixa regla, diuen ara els socialistes, val per al laberint navarrès, en el qual els socialistes han caigut en nombroses contradiccions durant els últims temps, des de defensar els intents de la seva candidata a la comunitat foral, María Chivite, per convertir-se en la pròxima presidenta autonòmica fins al rebuig d’aquesta via perquè depèn de l’abstenció de Bildu. "Aquesta aritmètica no comporta sumes, sinó restes. Podem tenir dues abstencions, però a canvi sis vots en contra", ha conclòs Ábalos, amb referència als diputats del PNB.