LA CORRUPCIÓ DEL PP

Alfonso Grau, la mà dreta de Rita Barberá, condemnat a quatre anys de presó

zentauroepp47594062 alfonso grau190401104023

zentauroepp47594062 alfonso grau190401104023 / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Alfonso Grau, exvicealcalde de València i durant més de vint anys mà dreta de Rita Barberá al consistori, ha sigut condemnat a quatre anys de presó pels delictes de suborn i blanqueig de capitals.

La sentència de l’Audiència Provincial dona per provat que va rebre dos rellotges de luxe d’un empresari que era contractista a l’ajuntament de la capital valenciana i que, a més, els va canviar a la joieria de la qual procedien i en va adquirir uns altres encara més cars amb uns diners en efectiu dels quals no n’ha acreditat l’origen.

L’empresari Urbano Catalán, propietari de Viajes Transvia, també ha sigut condemnat, tot i que en el seu cas a nou mesos de presó per la qual cosa que podria eludir la presó.

Fets provats

Grau va ser detingut el 22 de febrer del 2016, en el marc de l’'operació Clepsidra', un nom que feia referència a un antic rellotge d’aigua. La sentència considera provat que el Nadal del 2010 i el 2011, Urbano Catalán va comprar dos rellotges a una coneguda joieria de València i els va regalar al llavors vicealcalde en condició del seu càrrec en un ajuntament que li va atorgar contractes per valor de 2,5 milions en una dècada.

El 2010, Grau va canviar el Breuget Classic, valorat en uns tretze mil euros, per un Lange de gairebé vint-i-sis mil i el 2011 va tornar un Piaget Polo de menys de dotze mil per un Vachever Patrimony de gairebé disset mil.

Notícies relacionades

Durant el judici, l’exdirigent del Partit Popular va assegurar que els rellotges els hi va regalar un familiar que no va identificar i va al·legar que els diners en efectiu que va abonar en els dos casos per completar els rellotges que ell mateix va triar procedien de la clínica de la seva primera dona, morta.

‘Cas Taula’

La sentència, i la condemna a quatre anys de presó, podria fer que Grau canviés la seva estratègia defensiva a les peces del 'cas Taula' que investiguen el possible finançament irregular de diverses campanyes de Rita Barberá a l’Ajuntament de València i que el situarien com una de les persones clau perquè diverses empreses proveïdores del consistori es fessin càrrec presumptament del pagament de diversos actes electorals.