Palau de la Zarzuela

El Rei inicia la ronda de consultes per a la investidura de Sánchez

Felip VI rebrà en dos dies 15 representants polítics per proposar un candidat a la Presidència

GRA402  MADRID  25 04 2016 - El rey Felipe VI espera la llegada del portavoz del PNV en el Congreso  Aitor Esteban  con el que se reunira dentro de la tercera ronda de consultas que celebra con los representantes de las formaciones politicas parlamentarias desde las elecciones  esta tarde en el Palacio de la Zarzuela  EFE Juan Carlos Hidalgo    POOL

GRA402 MADRID 25 04 2016 - El rey Felipe VI espera la llegada del portavoz del PNV en el Congreso Aitor Esteban con el que se reunira dentro de la tercera ronda de consultas que celebra con los representantes de las formaciones politicas parlamentarias desde las elecciones esta tarde en el Palacio de la Zarzuela EFE Juan Carlos Hidalgo POOL / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Rei inicia aquest dimecres la ronda de consultes amb les formacions parlamentàries amb vista a la sessió d’investidura i ho farà rebent el diputat del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), José María Mazón, al palau de la Zarzuela [Segueix la ronda de consultes del Rei en directe.]

Al president del Govern en funcions i principal candidat a la investidura, Pedro Sánchez, el rebrà dijous a les 18.00 hores, ha informat el palau de la Zarzuela.

Durant dels pròxims dos dies, Felip VI escoltarà quinze representants polítics, d’acord amb el llistat que li ha entregat aquest dilluns la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, donant així el ‘tret de sortida’ al procés d’investidura.

D’acord amb el que estableix l’article 99.1 de la Constitució, “després de cada renovació del Congrés, el Rei, prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la Presidència del Govern”.

De menys a més representació

Després de la comunicació de Batet, la Zarzuela ha començat a citar els representants dels partits amb presència al Congrés, que desfilaran de menor a major, a partir d’aquest dimecres, per comunicar al Cap de l’Estat quina seria la seva posició sobre una o altra possible candidatura a la Presidència del Govern.

La ronda, per tant, s’iniciarà aquest dimecres a les 10 del matí amb el representant del PRC, el diputat José María Mazón, i el seguiran Joan Baldoví (Compromís) a les 10.45, Juantxo López de Uralde (Equo, integrat a Unides Podem) a les 11.30 i Javier Esparza (UPN; de la coalició Navarra Suma) a les 12.15.

A la tarda, a les 16.30, serà el torn d’Ana Oramas  (Coalició Canària), seguida per Yolanda Díaz (Galicia en Común, també d’Unides Podem) a les 17.15 i Alberto Garzón (Esquerra Unida, soci d’Unides Podem) a les 18.00 hores. La jornada de dimecres s’acabarà amb Aitor Esteban, portaveu del PNB, a les 18.45.

Borràs substitueix Jordi Sànchez

El dijous 6 a les 10.00 té cita a la Zarzuela Laura Borràs (Junts), que substitueix el diputat pres Jordi Sànchez després que el Tribunal Suprem li hagués denegat aquest dilluns el permís penitenciari que havia sol·licitat la seva defensa per ser l’interlocutor amb el Monarca.

A Borràs la seguirà Jaume Asens (10.45 hores) en representació d’En Comú, aliat d’Unides Podem. Després arribaran els líders dels cinc grans partits estatals. Santiago Abascal (Vox) té cita a les 11.30 hores, i Pablo Iglesias (Podem) a les 12.15.

A la tarda serà el torn d’Albert Rivera (Ciutadans), a les 16.30, seguit de Pablo Casado (PP) a les 17.15 i, finalment, Pedro Sánchez (PSOE) a les 18.00 hores.

ERC i EH Bildu no hi participen

Tant ERC com EH Bildu es van excloure de la ronda de consultes. Els independentistes catalans mantenen la negativa a participar en trobades amb el Cap de l’Estat, una ruptura agreujada després del referèndum de l’1-O i del discurs de Felip VI dos dies després. De fet, ERC ja es va absentar de les rondes de consultes després de les eleccions generals del desembre del 2015 i de les del juny del 2016. En aquella ocasió justificaven la seva actitud dient que el Rei tampoc havia rebut a qui llavors era la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

EH Bildu tampoc se sumarà aquesta vegada a la ronda de consultes. El 2011, quan Amaiur va sumar set diputats, la coalició ‘abertzale’ sí que es va entrevistar amb el rei Joan Carles, però a les rondes següents es va absentar i ara farà el mateix.

Notícies relacionades

Quan tingui un candidat, el Cap de l’Estat ho haurà de comunicar a la presidenta del Congrés perquè convoqui el Ple d’investidura. El Govern socialista de Pedro Sánchez, principal favorit per sotmetre’s a aquesta sessió d’investidura, calcula que el debat podria tenir lloc la primera o la segona setmana de juliol, ja que en les setmanes prèvies hi ha diversos compromisos internacionals compromesos.

Felip VI ja té una àmplia experiència en aquests combats, en els quals es va estrenar després de les eleccions del 20 de desembre del 2015. En aquella ocasió, no n’hi va haver prou amb una ronda de reunions, sinó que va haver de convocar-ne tres davant la impossibilitat dels partits d’assolir un acord fructífer per investir president. Després de les eleccions del 2016 va convocar unes altres dues rondes de contactes.