Estupor per la consideració de Franco com a cap de l'Estat des de l'octubre del 1936 per part del Suprem

La interlocutòria de l'alt tribunal prescindeix del període del Govern de la República, que va acabar el 1939

francisco-franco

francisco-franco / AFP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Considerar Francisco Franco "cap de l’Estat des de l’1 d’octubre del 1936" ha causat estupor i una certa indignació. La referència està recollida en la interlocutòria del Tribunal Suprem sobre l’exhumació del dictador que s’ha fet pública aquest dimarts, en què els magistrats prescindeixen, fins i tot, del període del Govern de la República, que va acabar el 1939. 

Pablo Iglesias, el líder de Podem, ha reaccionat així a Twitter:

El 28 de setembre del 1936 Franco va ser nomenat cap del Govern de l’Estat en una reunió dels alts caps militars de l’Exèrcit revoltat. Els generals el van nomenar "cap del Govern de l’Estat, mentre duri la guerra civil", però en el decret de la Junta de Defensa Nacional publicat el dia 30 es va suprimir l’acotació "mentre duri la guerra" i es va afegir "qui assumirà tots els poders del nou Estat". L’endemà, 1 d’octubre, Franco va ser investit a Burgos amb els seus nous poders com a "cap de l’Estat", que va ser el títol que va ostentar durant la seva llarga dictadura. 

Suspendre l’exhumació

L’alt tribunal ha decidit, aquest dimarts, per unanimitat, suspendre cautelarment l’exhumació de Franco, que s’havia de dur a terme el pròxim dia 10 de juny. El tribunal al·lega que ha d’evitar el perjudici que, d’una altra manera, es causaria als recurrents –la família Franco i tres col·lectius més– i, especialment, als interessos públics encarnats en l’Estat i en les seves institucions constitucionals, "que es veurien greument afectats si, exhumades aquestes restes, s’estimés el recurs i fos precís tornar-les al lloc on es troben".

Notícies relacionades

Per a la Secció Quarta de la Sala Tercera això es deu a "la significació de Don Francisco Franco", pel fet que va ser "cap de l’Estat des de l’1 d’octubre de 1936 fins a la seva mort el 20 de novembre de 1975". I aquesta referència, en la qual el tribunal prescindeix fins i tot del període del Govern de la república, que era el legítim, afirma que són "trets especials que no es poden ignorar i que permeten atribuir un perjudici irreversible a l’execució de la decisió del Consell de Ministres d’exhumar les seves restes, si aquesta, després, fos considerada contrària a Dret".

Altres tuits sobre la referència polèmica a Franco: