El Parlament es compromet amb els desapareguts

La Cambra aprova mesures per millorar l'atenció als familiars i la creació d'una taula de treball interdepartamental amb la participació de les associacions

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Isidre i Dolors Orrit van desaparèixer quan tenien 17 i 6 anys d’un hospital de Manresa fa tres dècades. El 1997 també es va perdre el contacte amb Cristina Bergua, després de quedar a Cornellá amb el seu nòvio, amb qui volia tallar. Fa gairebé un any que Conchi González no sap què ha passat amb el seu germà Óscar, que no ha tornat a trepitjar el seu pis de Santa Coloma de Gramenet des del 28 de juliol del 2018. La Conchi, la Carmen (germana dels Orrit) i la Luisa (mare de la Cristina) han celebrat emocionades, com la resta de familiars de desapareguts presents al Parlament, que la Cambra catalana hagi decidit donar el seu recolzament a la seva causa.

Tots els grups han aparcat (gairebé del tot) el xoc polític per aprovar per unanimitat una moció del PSC que no només expressa la solidaritat amb els familiars i amics de les persones desaparegudes, sinó que assumeix algunes de les reclamacions de les entitats. Com, per exemple, millorar la col·laboració entre administracions, establir una línia d’ajuts i assessorament a les entitats o comprometre’s a revertir les retallades en l’oficina d’atenció als familiars de desapareguts dels Mossos. També es crearà una taula de treball, integrada per representants de les conselleries d’Interior, Justícia, Salut, Serveis Socials i Educació i de les entitats del sector per donar un abordatge integral a aquest assumpte. Una reivindicació que feia temps que traslladaven les associacions. El Parlament també desenvoluparà iniciatives per visibilitzar aquesta realitat, com la creació d’estudis estadístics i també la celebració d’un acte institucional el 9 de març, dia de les persones desaparegudes sense causa aparent.

Els familiars han marxat amb l’aplaudiment unànime dels diputats. Patricia Petit, d’Afades, ha destacat la calidesa dels parlamentaris, però també estava preocupada al veure que també a la Cambra catalana es desconegués l’impacte que té aquesta realitat. “Ens hem reunit amb representants dels diferents partits. Molts ens deien ‘no en teníem ni idea’. Els hem donat les gràcies per la sinceritat, però ens hem quedat també impactats pensant ‘però això què és’”. “S’ha fet un primer pas perquè es pugui continuar caminant. Com a mínim s’han assabentat tots del problema que hi ha”, ha explicat Luisa Vera. “M’ha semblat molt bé sobretot la unanimitat de la Ccambra –ha concedit Montserrat Torroella, presidenta d’InterSOS–, tot i que esperem que hi hagi més concreció sobre estadístiques per saber on pot anar la prevenció i també sobre els terminis de compromís d’execució del que s’ha aprovat”. 

Notícies relacionades

Durant molts anys els familiars havien afegit, a la seva angoixa, el maltractament institucional. Hi havia famílies que havien hagut de denunciar fins a tres vegades les desaparicions per culpa de la descoordinació entre cossos policials, per no parlar dels molt desafortunats comentaris escoltats a l’anar a posar la denúncia. Afortunadament, en els últims anys, gràcies a la pressió de les associacions de familiars, s’han aconseguit algunes millores, com per exemple una base de dades compartida entre tots els cossos policials i un protocol comú d’actuació.

El conseller Miquel Buch ha reflexionat que Catalunya va ser pionera en aquest àmbit, amb la creació de la primera oficina, i que tenen la intenció de potenciar-la. I ha posat de relleu la creació de la comissió interdepartamental. Rafel Bruguera, diputat del PSC que ha impulsat aquesta moció, també ha destacat que aquest és “el punt més important de cara al futur”.  El parlamentari socialista, que porta des del 2004 donant un cop de mà als familiars de desapareguts, ha comentat que en aquesta taula de treball es podrà debatre quins mecanismes es poden establir en àmbits com el de la prevenció, especialment amb les persones grans amb problemes neurològics. 

Catalunya, la comunitat amb més desaparicions d’alt risc