Abascal exigeix al PP i Cs asseure's a negociar perquè tinguin els seus vots

El líder de Vox rebutja haver de recolzar "a la força" qualsevol govern de dretes que no compti amb ells

Malgrat haver perdut la meitat dels seus votants des del 28-A, no fa autocrítica i en dona la culpa als populars

zentauroepp48378555 santiago abascal190529135459

zentauroepp48378555 santiago abascal190529135459 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El president de VoxSantiago Abascal, sembla tenir-ho molt clar: si PP Cs volen els seus vots a escala local i autonòmica, hauran d’asseure’s a negociar, a la mateixa taula, amb els d’extrema dreta. "És absolutament impossible recolzar governs de qui ni tan sols es vol asseure a dialogar amb Vox", ha sentenciat en la seva primera roda de premsa després de les eleccions del 26-M. 

"Vox és imprescindible, absolutament necessari", ha afirmat, aquest dimecres, abans d’explicar que les urnes els han fet claus en quatre comunitats autònomes, a Ceuta Melilla i a 20 capitals de províncies. Però hi ha tornat a insistir: "Si no hi ha diàleg, serà impossible que hi hagi alternatives polítiques a l’esquerra". 

Un missatge que sembla més dirigit als d’Albert Rivera,  que, de moment, no han decidit si buscaran als radicals per formar govern, que per alPP de Pablo Casado, amb qui Abascal ha reconegut que ha mantingut ja alguna conversa informal des de diumenge. 

Formar part dels governs

El que encara no han decidit en la formació d’ultradreta és si miraran d’entrar als governs autonòmics i locals o, al contrari, els recolzaran des de fora. L’estratègia final la decidirà aquest dijous el comitè executiu de Vox, que, a més, conformarà el comite negociador. Malgrat tot, Abascal ha deixat caure que quan un no és dins del govern, com passa a Andalusia, resulta molt "difícil vetllar pel compliment" de l’acordat. 

Notícies relacionades

Lloc clau per als de Vox és la Comunitat de Madrid. Els seus vots seran decisius en la conformació d’un bloc de dretes tant al Parlament autonòmic com a l’ajuntament de la capital. No obstant, l’alcaldessa en funcions, Manuela Carmena, ha anunciat que intentarà ser investida novament, malgrat no haver obtingut la majoria. Abascal ha recriminat a Cs que hagi "ressuscitat" l’exjutge amb els seus titubejos i dubtes. 

Falta d’autocrítica

Absència total d’autocrítica en les paraules d’Abascal malgrat haver perdut la meitat dels vots que van rebre en les eleccions generals –han passat de tenir 2,6 milions a 1,3–. El líder de Vox s’ha limitat a fer broma dient que "l’autocrítica ja la fan els mitjans de comunicació" i que no pensa contribuir-hi. A més, ha assenyalat l’estratègia del PP d'erigir-se com el 'vot útil’ com la culpable del seu descens en els passats comicis.