JUDICI AL PROCÉS

El Suprem rebutja l'acarament entre Pérez de los Cobos i Ferran López per innecessari

El tribunal salva la cara a la fiscalia i justifica amb Estrasburg el tràmit de la prova documental

El tribunal accepta els documents com 'Enfocats', però rebutja els informes de la Guàrdia Civil

careo / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El tribunal que jutja el procés ha considerat innecessari l’acarament sol·licitat per la defensa de l’exconseller Joaquim Forn entre el coordinador del dispositiu policial de l’1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, i el comissari dels Mossos Ferran López, que va quedar al capdavant del cos durant l’aplicació del 155 i va ser qui va assistir a les reunions de coordinació. La Sala considera que la contradicció detectada entre els dos testimonis no és exclusiva seva i que correspon a la mateixa Sala valorar la prova.

Per reforçar la seva decisió, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha explicat de viva veu que la Sala Segona no admet un recurs de cassació per la denegació d’un acarament i que la suposada contradicció se solucionarà al valorar el material probatori, en el qual aquest dimarts ha destacat la prova documental que accepta i rebutja. En resum, el tribunal ha acceptat els documents existents en la causa, com ‘Enfocats’ i l’agenda Moleskine intervinguda al número dos d’Economia, Josep Maria Jové, però rebutja els informes de la Guàrdia Civil que els valoren. 

La Sala, a més, considera que l’"errònia interpretació del fiscal" sobre la prova documental que aquest dilluns el tribunal va ordenar ordenar verbalment, per evitar qualsevol problema davant de la justícia europea, no es pot interpretar "com una renúncia expressa".

Notícies relacionades

"La Sala no pot convertir aquest error per part del ministeri fiscal en l’entesa sobre indicacions a l’entesa de la sala sobre la prova documental en una renúncia, perquè el Codi Civil diu que la renúncia ha de ser expressa. I el fiscal l’ha reivindicada una vegada i una altra. La no-lectura de tots els documents no és suficient", precisa. 

I ha justificat l’obligació de llegir tota la prova documental proposada que "la pràctica s’ajusti al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, pels precedents que coneixen les defenses". D’aquesta manera va justificar la tediosa lectura de documents que va protagonitzar ahir l’advocada de l’Estat Rosa María Seoane, que va llegir aproximadament la meitat del seu escrit de 92 pàgines en aquest sentit.