EL FUTUR GOVERN

Gallach entra en la terna de ministres d'Exteriors

L'actual alta comissionada per a l'Agenda 2030, a les travesses per substituir Borrell

És l'única espanyola que ha ocupat càrrecs rellevants a la UE, l'ONU i l'OTAN

undefined46756997 madrid  29 01 2019  cristina gallach  alta comisionada para 190528153814

undefined46756997 madrid 29 01 2019 cristina gallach alta comisionada para 190528153814 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Tot i que el focus mediàtic aquests dies se centra en els pactes per formar els governs autonòmics i locals, el cap de l’Executiu en funcions, Pedro Sánchez, ja està pensant com serà el seu futur Gabinet i quins canvis vol fer per afrontar la nova legislatura. Una de les modificacions que en principi està obligat a dur a terme és la de substituir el ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, que ha sigut cap de cartell en les europees i a partir del juliol començarà una nova etapa al Parlamentd’Estrasburg. En el departament, els noms del possible successor del polític català ja estan corrent i entre els que més es repeteixen s’inclou el de Cristina Gallach (Barcelona, 1960), l’única espanyola que ha estat en llocs rellevants en les tres grans organitzacions internacionals: l’OTAN, l’ONU i la Unió Europea, de la qual és alta funcionària.

Gallach, actual alta comissionada per a l’Agenda 2030, com es coneix el pla de compliment dels objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU, treballa al complex de la Moncloa des del juliol del 2018. El seu nom ha entrat a les travesses juntament amb el deJosé Manuel Albares, assessor internacional del cap de l’Executiu la legislatura passada, i l’exministre d’Agricultura,Luis Planas. El perfil de l’alta funcionària respondria a la voluntat del dirigent socialista de potenciar la igualtat de gènere dins del Consell de Ministres i donar visibilitat, en aquest cas, a la dona que actualment ha tingut una llarga trajectòria internacional en les principals institucions de tot el món.

Llicenciada en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona i màster en Relacions Internacionals per la Universitat de Colúmbia, Gallach va ser portaveu i directora de Comunicació de Javier Solana en la seva etapa com a secretari general de l’OTAN (1996-1999) i també com a cap de la diplomàcia europea (1999-2009). L’any següent es va encarregar de la representació a Brussel·les de la presidència espanyola de la Unió Europea i, després d’altres càrrecs internacionals, es va convertir en vicesecretària general de l’ONU (2015-2017), etapa en què va coincidir amb Ban Ki-moon António Guterres de presidents.  

Els altres candidats

Notícies relacionades

Juntament amb l’alta comissionada, els altres favorits per substituir Borrell són Albares i Planas. Diplomàtic i assessor internacional de Sánchez, a qui acompanya en tots el seu viatges, Albares seria un nomenament ben rebut pel cos d’Exteriors. El de Planas seria una opció més política, però el ministre ja ha exercit d’ambaixador al Marroc i davant les institucions europees. La seva trajectòria és molt àmplia: eurodiputat, diputat, senador i conseller de la Junta d’Andalusia. La seva hipotètica designació, a més, aprofundiria en la tendència de Sánchez a donar llocs de gran responsabilitat a socialistes andalusos crítics amb Susana Díaz, després d’haver impulsat com a vicepresident del CongrésAlfonso Rodríguez Gómez de Celis.

Algunes fonts, no obstant, apunten una altra possibilitat: que Borrell, que va guanyar les eleccions de diumenge passat amb 20 europarlamentaris després d’haver mostrat en privat reticències a assumir la candidatura a Estrasburg, continuï com a ministre. Però el dirigent català, que ja va encapçalar la llista dels socialistes a l’Eurocambra el 2004, està cridat, en principi, a ocupar un lloc d’alta responsabilitat en la futura Comissió Europea. Aquest va ser, segons fonts de la Moncloa, el compromís que Sánchez va adquirir amb ell quan el va nomenar candidat.