Després del 26-M

Sánchez desplaça tota la pressió cap a Rivera

El president sopa aquesta nit a París amb Macron per traslladar-li que Cs ha d'aïllar Vox

El rebuig del PSOE a l'entrada d'Iglesias al Govern s'aguditza arran del seu mal resultat

undefined48346585 madrid   26 05 19  politica  elecciones 26 m  pedro sanchez 190527120205

undefined48346585 madrid 26 05 19 politica elecciones 26 m pedro sanchez 190527120205 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

A primera hora del matí, el Govern va informar que Pedro Sánchez es desplaçaria aquest dilluns a París per mantenir un sopar de feina amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron. La cita estava programada des de la setmana passada, però la Moncloa i l’Elisi van decidir difondre-la ara, un dia després de les eleccions europees, autonòmiques i municipals. Amb Ciutadans en disposició d’escollir entre el PSOE i el PP i Vox en diverses autonomies (de Madrid a Castella i Lleó, passant per Múrcia), els socialistes busquen traslladar tota la pressió a Albert Rivera perquè no s’entengui amb el partit d’ultradreta, a diferència del que va fer a Andalusia, remarcant que els liberals europeus, família a la qual pertany la formació taronja, "no entenen una cosa com aquesta".

"Tant de bo Macron hi ajudi", assenyala un membre de l’executiva del PSOE. Un altre proper col·laborador del president explica que el missatge que vol traslladar Sánchez amb la seva cita amb el president francès és doble: a Europa i a Espanya. "Parlaran del repartiment de poder en les institucions europees. El paper de Sánchez ha sortit molt reforçat –diuen en l’entorn del líder socialista–. Però la reunió amb Macron, com a cap visible dels liberals europeus, té, a més, una lectura espanyola indubtable: parlar al més alt nivell entre Espanya i França, un líder socialdemòcrata i un altre de liberal, amb la idea de defensar els valors europeus i frenar la ultradreta. A Espanya el partit que es considera liberal, Ciutadans, ¿et posa cordons sanitaris i està disposat a pactar una vegada més amb la ultradreta, renegant del PSOE? Europa no comprèn aquest comportament d’Albert Rivera".

El veto a Bildu

El PSOE també està disposat a contribuir en aquest sentit. El secretari d’Organització i ministre de Foment, José Luis Ábalos, que en principi pilotarà els pactes que s’explorin a partir d’ara, ha ofert a Cs arribar a acords que "posin fre a les forces que no respecten la Constitució, vinguin d’on vinguin". La qual cosa, ha explicat a la SER, no només inclou Vox, sinó també EH Bildu. Els socialistes podrien intentar recolzar-se en la formació ‘abertzale’ per arribar al poder a Navarra, però no pensen fer-ho.  

"No es tracta d’un pacte de canvi de socis" amb la formació de Rivera, ha continuat Ábalos, en virtut del qual Cs renegaria del PP i el PSOE, de Podem. No. Es tracta, ha dit, de "poder arribar a alguns acords que posin fre a les forces que no respecten la Constitució, vinguin d’on vinguin". Perquè "tots", ha conclòs, tenen la "responsabilitat de defensar el marc constitucional i que determinades forces polítiques no formin part de la governabilitat".

Els socialistes abracen fins i tot la idea d’arribar a algun tipusd’acord global amb Cs en comunitats i ajuntaments. Però consideren que és gairebé impossible. A tot estirar, esperen que els taronges els recolzin en autonomies com araMúrcia i Castella i Lleó, on el PP governa des de 1995 i 1987 respectivament, per reforçar el seu missatge de "regeneració".

La caiguda de Podem

Notícies relacionades

Mentrestant, la capacitat de Pablo Iglesias per formar part del futur Govern central amb una cartera de ministre ("és de sentit comú", va dir divendres passat) es va apagant, arrossegat pels mals resultats d’Unides Podem diumenge. Els morats han perdut totes les anomenades "alcaldies del canvi", tret de Cadis, han vist reduït el seu nombre d’eurodiputatsa més de la meitat i han desaparegut a Castella-la Manxa, on governaven en coalició amb els socialistes. El PSOE ho té clar: Iglesias no pot entrar a l’Executiu.

"Sembla que l’únic que li importa a Iglesias és ser ministre, tot i que arrasi tot el que hi ha al seu voltant", assenyala un membre de l’executiva. A tot estirar, expliquen en la direcció del partit, es podria abordar la inclusió d’algunes persones properes a Podem a llocs de menys responsabilitat.