El PSOE obté més de 20 alcaldies i Ribó reté València

El PP cau al 22% del vot, però triplica Ciutadans en nombre de vots

Els socialistes arrabassen les 'alcaldies del canvi' a les marees a Galícia

undefined48333465 graf8409  m laga  26 05 2019   el alcalde de m laga y candid190526223544

undefined48333465 graf8409 m laga 26 05 2019 el alcalde de m laga y candid190526223544 / Jorge Zapata

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Ja sigui per l’‘efecte Sánchez’ i el seu triomf a les generals. Ja sigui pel declivi del PP i la divisió del vot de la dreta. O per raons particulars de cada municipi. Però el PSOE va ser el clar vencedor de les eleccions localseleccions locals. Amb el 96% escrutat, va obtenir més de 6,4 milions de vots, el 29%, set punts per sobre del PP que, en termes generals, va escombrar Ciutadans, que es va quedar en un 8% del vot i tres vegades menys paperetes. Per la seva part, Vox va aconseguir els seus primers regidors, amb un 2,9%.

Feia 16 anys que els socialistes no sortien vencedors d’uns comicis municipals i el 2003 van guanyar pels pèls, mentre que el triomf aquest diumenge va ser clar i contundent, malgrat el mal sabor de boca que sens dubte va provocar la victòria insuficient de Manuela Carmena a Madrid. El PSOE es va alçar amb la victòria en més d’una vintena de capitals de província, incloses algunes a Castella i Lleó, que portaven anys en mans del PP. Els populars, això sí, van aconseguir retenir la ciutat de Màlaga, un dels seus pocs bastions impugnables, amb Francisco de la Torre al capdavant. Però de forma simbòlica, el PP va perdre Àvila, la ciutat d’Adolfo Suárez Illana i per la qual es va presentar Pablo Casado el 2015, per desavinences internes que han provocat una escissió del mateix PP que es va alçar amb la victòria.

Tots els resultats

<a href="https://elecciones.elperiodico.com/resultados/municipales/2019/espana/">Busca les dades del teu municipi, província o comunitat</a>

¿I què ha passat amb els‘alcaldes del canvi’?Sense tenir en compte Carmena i Ada Colau, Joan Ribó, de Compromís, a València, podrà retenir l’alcaldia amb un pacte amb el PSOE i un sol regidor de diferència amb el tripartit de dretes. Molt més folgada va ser la victòria de l’alcalde de Cadis, José María González, àlies‘Kichi’,que va fregar la majoria absoluta però mantindrà el bastó de comandament amb un previsible pacte amb el PSOE. Al contrari, a Saragossa Pedro Santisteve, ha caigut de 9 edils a 3. La vencedora va ser la socialista Pilar Alegría, però un pacte dels conservadors inclòs Vox podria arrabassar-li el poder. A Galícia, en canvi, el PSOE sí que previsiblement arrabassarà els governs locals que el moviment de les marees va obtenir fa quatre anys en la Corunya, Santiago i Ferrol.

Triomf del PNB a País Basc

Al País Basc, el PNB va obtenir un resultat històric, amb pujada a les tres capitals basques i molts altres municipis. L’alcalde ‘jeltzale’ Juan Mari Aburto tornarà a governar a Bilbao, fregant la majoria absoluta. A Vitòria, el PNB amb Gorka Urtaran també va guanyar mentre que el PP, que abans liderava Javier Maroto, es va desplomar de 9 a cinc seients. A Sant Sebastià els penebistes també es van alçar amb una victòria que van aconseguir el 2015 per primera vegada en 32 anys.

Notícies relacionades

En canvi, Pamplona es va convertir en l’exemple que la dreta unida en una única llista podria haver-li donat molts maldecaps a Pedro Sánchez. La coalició Navarra Suma, d’UPN, PP i Ciutadans, va ser el clar guanyador, a un regidor de la majoria absoluta, però qui governi dependrà del PSOE, que haurà d’inclinar la balança cap al costat conservador o l’aberzale.

A la capital andalusa, l’alcalde socialista, Juan Espadas, revalidarà el seu càrrec després d’un retrocés històric del PP i un estancament d’Endavant Sevilla i Ciutadans.