RESSACA ELECTORAL

Puigdemont pressiona ERC per recuperar la "unitat" independentista

JxCat esprem la seva victòria en les europees per minimitzar la seva patacada a les municipals

Artadi s'ofereix a Maragall per a un govern "100% independentista" a Barcelona

zentauroepp48346993 barcelona 26 05 2019  pol tica   elecciones municipales y eu190527011225

zentauroepp48346993 barcelona 26 05 2019 pol tica elecciones municipales y eu190527011225 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Junts per Catalunya afronta la ressaca electoral amb la clara voluntatd’esprémer fins a l’últim vot la seva única alegria de diumenge: la victòria de Carles Puigdemont en les eleccions europees. Elsa Artadi, candidata efectiva a l’Ajuntament de Barcelona, amb prou feines va parlar de la seva patacada –va perdre la meitat de regidors respecte als resultats de Xavier Trias– per centrar-se en el triomf a les europees, i per utilitzar-lo per pressionar Esquerra Republicana a favor de la “unitat” de l’independentisme.

Puigdemont, en una intervenció en vídeo des de Waterloo, va marcar l’estratègia des del primer minut. Segons la seva opinió, després del final del cicle electoral, arriba el moment de recompondre ponts amb ERC, que s’ha convertit en la força hegemònica de l’independentisme. “Ara es donen les condicions per restablir la unitat estratègica” del sobiranisme, va dir l’expresident.

Artadi va intentar portar aquest missatge a la realitat de la ciutat de Barcelona, i per això va demanar al guanyador de les eleccions, Ernest Maragall (ERC), que construeixi un govern municipal “100% independentista”.No obstant, els regidors independentistes són avui menys que ahir –15 a 18–, i estan lluny de la majoria. Quan se li va preguntar si estava disposada a compartir govern també amb els comuns d’Ada Colau, Artadi no va voler ser clara: “La gent ha votat governs independentistes i de canvi”.

Fora d’això, els dirigents de JxCat es van dedicar a rebaixar la importància de la seva patacada en els municipis més poblats de Catalunya i a remarcar la seva victòria en alguns de mitjans. “Hem guanyat a Tortosa, Valls, Reus, Vila-seca, Salou, Mollerussa, Tàrrega, Puigcerdà, Ripoll, Vic, Igualada, Sant Cugat, Calella, Premià, Olot, Figueres, Banyoles”, va desgranar Albert Batet, portaveu parlamentari de la formació. Girona és l’única capital de província que controlaran, tot i que també allà han perdut recolzament.

Malgrat demanar unitat a ERC, Puigdemont no es va estalviar algunes crítiques a la formació que competeix amb JxCat pels vots sobiranistes. Per exemple, quan va recordar que la seva formació no tindrà representació en ciutats importants com Cornellà, Santa Coloma o l’Hospitalet. “L’independentisme, no només nosaltres, té un problema en algunes comarques. El PSC ha tingut un creixement que ens allunya molt de l’eixamplament de la base que buscaven alguns, hem de fer una reflexió tots”, va dir, en clara referència a l’estratègia d’ERC.

Però el dia després de les eleccions el principal objectiu de l’expresident era pressionar els seus socis de la Generalitat perquè tornin a acostar-se a JxCat, malgrat que ERC ha aconseguit guanyar per primera vegada les eleccions municipals. Ho va fer, per exemple, rebutjant que hi hagi una distinció entre “pragmàtics i durs” dins de les formacions sobiranistes. “L’estratègia és la mateixa: la república independent. És tan pragmàtic defensar-la des d’ERC com des de JxCat. Seria bo que ara ens poséssim d'acord de portes endins tal com havíem fet en el passat”, va afirmar.

“¿A Madrid a agafar l’acta o perquè m’agafin a mi?”

Notícies relacionades

Puigdemont també va donar per fet que serà eurodiputat a partir del 2 de juliol, tot i que no va voler detallar l’estratègia jurídica que pensa seguir per aconseguir-ho, donat que podria ser detingut si va a Madrid a recollir l’acta. “Ho tenim previst. Hem d’anar pas a pas, hem de respectar els terminis de la Cambra. Sabem el que tenim entre mans. Tenim els precedents de les batalles jurídiques guanyades, i aquesta sabem com guanyar-la. El 2 de juliol em veig al Parlament Europeu”, va dir, sense donar més detalls.

I, davant de les preguntes, interessant-se per com ho farà, es va despatxar amb una broma sobre la seva situació personal: “Veig que hi ha moltes ganes que vagi a Madrid. No sé si és per agafar l’acta o perquè m’agafin a mi”.