CITA AMB LES URNES

Eleccions Catalunya: Puigdemont bat Junqueras però ERC pren el territori

JxCat guanya de carrer les europees tot i que cedeix poder municipal

zentauroepp48346993 barcelona 26 05 2019  pol tica   elecciones municipales y eu190527011225

zentauroepp48346993 barcelona 26 05 2019 pol tica elecciones municipales y eu190527011225 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El duel de revàlida entre els dos tòtems del procés, l’escapat Carles Puigdemont i l’empresonat Oriol Junqueras, va tornar a caure del costat neoconvergent, però a diferència de les eleccions catalanes del 2017, aquesta vegada ERC va edulcorar el segon revés amb dues victòries significatives: la conquesta de la ciutat de Barcelona i la presa d’un bon tros del pastís municipal. Un empat tècnic a l’independentisme que segurament ajudarà a blindar les complicades costures del Govern i aguantar les xacres entre socis fins que el Tribunal Suprem dicti sentència a la tardor. Mentrestant, el pols es trasllada ara a les institucions europees, en un intent de fer realitat l’anhel d’internacionalitzar el conflicte català.

Vorejant el milió de vots a Catalunya i amb uns 38.000 recolzaments a la resta d’Espanya, Puigdemont va vèncer de carrer en la seva pugna amb Junqueras i va aconseguir fins i tot un segon escó per a Toni Comín. Els tres són ja eurodiputats electes, però, a diferència del líder d’ERC, Puigdemont i Comín tenen per davant una batalla judicial per aconseguir unes actes que el Parlament Europeu ja els ha advertit per escrit que difícilment podran arribar a assumir. JxCat mantenia ahir a la nit que tots dos gaudeixen ja d’immunitat europea, i que aquesta hi preval sobre l’ordre d’arrest que pesa si trepitgen terra espanyol. Però l’Eurocambra, en canvi, les regles són unes altres: les prerrogatives només s’obtenen a l’emplenar els tràmits «presencials» al Congrés, exposant-se a ser emmanillats. El litigi pot acabar als tribunals europeus.

PALLISSA MUNICIPAL

Puigdemont va capitalitzar el vot habitualment rebel a les europees i va treure més petroli de la suspensió dels diputats presos i la seva negativa a renunciar als escons, aplanant amb això la investidura de Pedro Sánchez. Però el triomf de JxCat als eurocomicis va ser inversament proporcional al seu resultat al tauler municipal, en el qual ERC el va apallissar i el PSC també el va sobrepassar amb amplitud.

El 2015, quan encara eren CiU, els ara neoconvergents van guanyar en vots i en regidors. Ahir es van quedar només amb la medalla de bronze després de perdre sis punts i no adjudicar-se la victòria només a la província de Girona. Això sí, JxCat ostentarà més alcaldies que els republicans a l’imposar-se amb majoria absoluta en 300 poblacions.

L’eurourpada consolida Puigdemont davant dels sectors crítics del PDECat que esperaven els resultats d’ahir a la nit per decidir si alcen la veu. Podran fer-ho en part davant de la forta caiguda municipalista, però el lideratge de l’expresident de la Generalitat sembla difícil de qüestionar. Tant com el de Junqueras a ERC. Els republicans van créixer set punts i van guanyar per primera vegada en la història unes municipals, encadenant un altre triomf inèdit com el de les generals de fa un mes. Escàs botí, però, per reclamar més protagonisme en el ranc Executiu de Quim Torra.

PUJADA INDEPENDENTISTA

Notícies relacionades

El secessionisme va tornar a ensenyar múscul a les urnes i, amb una altra participació rècord, va acariciar en les europees el seu somni d’arribar al 50% de les paperetes. Però en el menys indòmit vot municipal, la suma independentista no va aconseguir arribar al 40%, situant-se en una cota molt similar a l’aconseguida un mes enrere, en les legislatives.

Més enllà de l’univers processista, la doble cita electoral a Catalunya va permetre el PSC recuperar posicions i donar oxigen a la via del diàleg abans que la justícia sentenciï el procés.