JUDICI AL PROCÉS

La prova documental embolica el judici al procés

La defensa intenta impugnar tota la documental de l'Advocacia de l'Estat per extemporània

Només l'advocat de Forn no qüestiona aquests escrits, perquè també li serveixen per demanar l'absolució

zentauroepp47947689 tribunal supremo190429114807

zentauroepp47947689 tribunal supremo190429114807

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Quan semblava que el judici al procés ja estava encarrilat i que res podria afectar el calendari provisional que suposava que el judici acabaria l’11 o el 12 de juny, la prova documental ho ha tornat a embolicar tot. I en el moment en què tots pensaven que començaria la projecció de vídeos de l’1-O i el 20-S, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha demanat que es donés lectura a tots els documents que es pretenien incloure en aquesta fase perquè la resta de parts procedissin a impugnar. Els vídeos "en una altra sessió", ha dit diverses vegades al llarg del matí. 

La decisió del president de la Sala Segona ha agafat tan desprevingudes les parts que la fiscal Consuelo Madrigal no ha sabut exactament quina prova enumerar, més enllà que "no renunciava a cap". No obstant, ha intentat rectificar al comprovar que l’advocada de l’Estat Rosa María Seoane ha hagut de llegir bona part de l’escrit de les 92 pàgines que va presentar la setmana passada amb tota la prova documental que pretén que sigui tinguda en compte: des del document ‘Enfocats’ i l’agenda Moleskine del que era número dos d’Economia, Josep Maria Jové, fins als tuits dels principals acusats en què es cridava a la mobilització. Així fins a arribar gairebé al centenar de pàgines.

Després de l’aturada del matí, les defenses, que sostenen que la decisió de Marchena s’escapa del que es pot considerar habitual en un judici penal, s’han donat "per instruïdes" de l’escrit dels Serveis Jurídics de l’Estat i el president del tribunal ha rectificat i ha declarat innecessari continuar la lectura de la resta de pàgines. Llavors, la fiscal ha intentat esmenar el seu error i ha demanat fins i tot que s’exhibissin les proves que vol aportar.

Encara ha tingut un altre intent de corregir-se quan les defenses han sol·licitat que s’impugnés tota la documental que proposa, entre la qual es troben fins i tot els papers interceptats quan els Mossos estaven a punt d’incinerar-los. No obstant, Marchena ho ha impedit per evitar donar un nou torn a les defenses.

Tots en contra

Tots els lletrats s’han mostrat en contra d’exhibir les proves, que probablement faria que fos necessària una setmana completa per realitzar la documental, quan l’habitual en els judicis és "donar per reproduïda" aquest tipus de prova i així passar amb més rapidesa a les conclusions definitives del judici.

I, de nou, tots els advocats, menys el de l’exconseller Joaquim Forn, han demanat impugnar la prova documental plantejada pels Serveis Jurídics de l’Estat, segons ells, de manera extemporània, perquè havia d’haver sigut aportada en l’escrit de qualificació provisional i no la setmana passada. En el seu escrit, l’Advocacia de l’Estat es limitava a fer un comentari genèric sobre la prova documental i no l’ha especificat fins a l’últim escrit presentat, quan s’ha sol·licitat a les parts una relació dels vídeos que pretenien que es veiessin en el judici. 

Notícies relacionades

Només Javier Melero, en nom de Forn, ha considerat la prova documental "dúplex" i que no impugnava la plantejada per cap de les acusacions, perquè també li serveixen a ell per defensar l’absolució.

La decisió del tribunal que jutja el procés sobre la prova admesa o no a tràmit i que es veurà durant aquesta setmana serà donada a conèixer aquest dimarts, al començar la vista oral, pel president Marchena.