Cs obre la porta a governar amb el PSOE en algunes autonomies

Els liberals creen un comitè negociador que analitzarà els pactes a cada territori

Inés Arrimadas serà la portaveu dels liberals al Congrés dels Diputats

zentauroepp47123780 arrimadas190225125955

zentauroepp47123780 arrimadas190225125955 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Ciutadans eludeix revelar si mantindrà el veto al PSOE o s’avindrà a pactar governs autonòmics amb els socialistes. Després de conèixer els resultats del 26-M, el partit que lidera Albert Rivera no aclareix els dubtes, que són clau en la configuració del nou repartiment de poder territorial. En comunitats com MadridAragó o Castella i Lleó els liberals tenen la clau que pot armar executius progressistes o conservadors, segons el soci que triïn. 

La número dos del partit, Inés Arrimadas, ha esquivat les múltiples preguntes sobre els colors de les aliances i ha explicat que aquests pactes seran estudiats per un comitè negociador designat aquest mateix dilluns i que es reunirà per primera vegada aquest dimarts.

La dirigent, a qui l’Executiva taronja ha nomenat portaveu al Congrés, ha sigut especialment curosa en les respostes i ha evitat referir-se a territoris concrets. Segons ha assenyalat, "no s’ha avançat el posicionament de cap comunitat autònoma". "Això no es tracta de veure qui es queda amb tot en cada lloc", ha resumit. Ha expressat que Cs arribarà als acords que siguin necessaris des de la "responsabilitat" i el "sentit comú".

La primera trobada del comitè negociador es produirà després que aquest dilluns a la nit el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, sopi a París amb el seu homòleg francès i líder dels liberals europeus, Emmanuel Macron. A ningú se li escapa que la necessitat de pactar amb Vox en algunes places (ara que la ultradreta reclama tocar govern) indisposa el cap dels liberals a determinats acords. 

Arrimadas s’ha referit a la pèrdua de l’Ajuntament de Madrid per part de Manuela Carmena, però ha evitat esmentar què passa a la Comunitat, una altra de les peces clau del 26-M. A l’autonomia, Rivera té a la seva mà sumar amb Ángel Gabilondo (PSOE) o l’aposta personal de Pablo Casado per a aquest territori, Isabel Díaz Ayuso.  Tot i que el cap de llista a Madrid, Ignacio Aguado, va qualificar el socialista de "radical", la direcció estatal s’havia mostrat menys contundent, conscient que Gabilondo té un perfil especialment moderat. 

Notícies relacionades

Rivera no va aconseguir aquest diumenge el seu objectiu d’avançar el PP per erigir-se en el líder de l’oposició  i va quedar en tercera posició en les eleccions europees, després del PSOE i el PP. Va obtenir set europarlamentaris, una xifra que supera els dos conquerits el 2014, però que queden lluny dels 12 assolits pel seu rival en aquesta cita, Pablo Casado. 

Ciutadans va amarrar, no obstant, posicions clau en el nou repartiment del poder territorial.  A la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó o Aragó, on pot optar per la dreta o per l’esquerra.