Míting en un feu 'abertzale'

Rivera al poble de Ternera: "Matar nens. Això feia el vostre veí"

El líder de Ciutadans promet que la primera proposta que portarà al Congrés serà una llei contra actes d'enaltiment a terroristes

Sectors 'abertzales' de la localitat protesten contra la celebració de l'acte i miren d'impedir-lo fent sonar una sirena

whatsapp-video-2019-05-23-at-125522 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Albert Rivera ha anunciat que la primera proposició de llei que portarà el seu partit al Congrés serà una norma per prohibir homenatges a etarres.

Ho ha promès el líder de Ciutadans durant un acte que el seu partit ha celebrat aquest dijous al migdia al frontó de la localitat biscaïna d’Ugao-Miraballes, i que la formació taronja havia convocat com a "homenatge a les víctimes del terrorisme".

L’elecció del lloc no és casual: Ugao-Miraballes, a la vora del Nervión, és la localitat natal de Jose Antonio Urrutikoetxea, 'Josu Ternera', el dirigent històric d’ETA detingut a França la setmana passada. Trencant un cartell amb el retrat del terrorista, Rivera ha realitzat una de les escenificacions amb què últimament vol reforçar els seus missatges.

El polític català ha recordat la figura de Josu Ternera i l’atemptat de la caserna de Saragossa que va ordenar el 1987, adreçant-se als habitants d’Ugao-Miraballes: "S’ha de ser un covard, s’ha de ser una bèstia, per manar matar nens en una caserna de la Guàrdia Civil. Això és el que feia el vostre veí".

Intent de sabotatge

"No ens vau fer callar a trets, i no ens fareu callar ara amb sirenes", ha etzibat el líder taronja al veïnat del poble basc. L’acte s’ha vist interromput i pertorbat pel so eixordador d’una sirena de fàbrica que, al començament, fins i tot impedia l’inici per problemes de so. Han resultat gairebé inoïbles unes paraules en eusquera i castellà de l’eurodiputada, exdirigent d’UPyD i candidata de Ciutadans Maite Pagazaurtundua convocant un minut de silenci en record de les víctimes d’ETA.

Aquest dimecres a la tarda, davant de la convocatòria de Ciutadans, es van reunir un grup de veïns ‘abertzales’ per decidir com respondre davant del que entenien com "una provocació" per "alterar la pau i convivència". Després de l’assemblea, van emetre un "ban popular" en què es recollien aquestes paraules, i el van repartir des de la nit per comerços i bars.

El document contenia suggeriments per rebutjar l’acte polític de Ciutadans. Entre les mesures proposades, una concentració a la plaça de l’Ajuntament mitja hora abans per "girar l’esquena" als seguidors d’Albert Rivera. També que comerços i cases abaixessin les persianes i exhibissin ikurriñes i banderes reivindicatives al pas de la comitiva i, a més, cassolades o xiulades per part dels veïns des dels balcons. Prop de 300 persones han secundat la convocatòria de concentració de rebuig.

La sirena ha retronat durant el minut de silenci, i ha baixat una mica d’intensitat quan ha pres la paraula Albert Rivera. "Podeu posar sirenes i alarmes, però no ens fareu callar –ha clamat Rivera–. Vindrem sempre que vulguem, i prohibirem els actes d’homenatges a etarres". La llei que, segons ha anunciat, portarà al Congrés és "perquè l’homenatge que es va fer aquí a Josu Ternera sigui l’últim homenatge a un terrorista".

Llocs emblemàtics

Ciutadans només ha aconseguit presentar llistes en nou municipis bascos, però el seu missatge d’aquest dimecres, que el partit pretén que sigui didàctic, no era d’àmbit local. L’acte a Ugao-Miraballes és la continuaciód’una línia de presència amb repercussió mediàtica en localitats símbol del nacionalisme radical basc, i que va començar el 4 de novembre a Altsasu (Navarra) i va continuar el 15 d’abril a Errenteria, en les dues ocasions amb estrepitoses protestes dels ‘abertzales’.

"Hi ha llocs d’Espanya on la llibertat està encara amenaçada –ha dit Rivera imposant-se al soroll de la sirena–. Que no deixin parlar a candidats a unes eleccions democràtiques, que intentin impedir la llibertat d’expressió com estan fent avui els totalitaris, és una prova que cal anar a tots els llocs d’Espanya".

Notícies relacionades

A Ugao-Miraballes, han acompanyat Albert Rivera i Maite Pagazaurtundua el diputat i exadvocat de l’Estat en la causa del procés, Edmundo Bal, i l’exdirector general de la Policia i la Guàrdia Civil Joan Mesquida, fitxatges de Ciutadans per a les passades eleccions generals. També hi havia el secretari d’organització del partit taronja, José Manuel Villegas.

A l’acabar els discursos al frontó de la localitat biscaïna, la comitiva de Ciutadans ha abandonat un recinte on a la porta lluïen, col·locats ahir a la nit, nombrosos llaços grocs de plàstic. A l’estació de tren d’Ugao-Miraballes, aquest matí hi havia col·locada una pancarta dirigida als visitants taronja, en què es llegia: "No sou benvinguts".