sessió constitutiva

¿Qui és el president 'Valle-Inclán'? L'estrella de la sessió al Congrés

Agustín Javier Zamarrón, metge jubilat de 73 anys, és diputat per Burgos

zentauroepp48261604 madrid 21 05 2019 politica constitucion de la camara baja  j190521155754

zentauroepp48261604 madrid 21 05 2019 politica constitucion de la camara baja j190521155754 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
EFE (Mónica Sequeiro) / Madrid

La tediosa sessió constitutiva de les Corts per a la 13a legislatura ha tingut aquest matí com a protagonista accidental el president de la mesa d’edat del Congrés, el socialista Agustín Javier Zamarrón, que ha arribat a ser una tendència a Twitter per la seva semblança amb Ramón María del Valle-Inclán i els seus comentaris entre irònics i ampul·losos. Tot i que hi ha qui també ha comparat aquest metge jubilat de 73 anys, diputat per Burgos, amb el Gandalf d’'El Senyor dels Anells’,per la llarga barba blanca, però els seus incisos durant la sessió han sigut més propis d’un literat vuitcentista.

Recorrent a la seva experiència mèdica, Zamarrón ha comparat l’"embús" que s’ha produït a l’hora de les votacions en urna amb un "trombe de difícil solvència" i s’ha referit al lloc per dipositar les paperetes com la "sacra urna".

Ja amb el seu discurs inicial, Zamarrón ha pontificat a l’afirmar que "el poble espanyol ens posa aquí perquè el representem en el seu predicat categorial de ciutadans" amb una dicció cuidada i solemne, amb la qual ha proclamat l’inici del llarg procés de lectura dels noms dels 350 diputats.

anecdotas-enel-congreso / periodico

El to animat i ràpid de la secretària d’edat, Marta Rosique, ha suposat un canvi de ritme, tot i que la seva accelerada lectura de la llista de noms durant la votació no ha aconseguit fer circular amb la mateixa celeritat els diputats, que s’han anat acumulant al ‘fossat’ de l’hemicicle.

Notícies relacionades

Zamarrón ha interromput la lectura fins en sis ocasions per intentar que es buidés l’espai perquè s’havia fet "una cua més gran que la del pa amb la carestia", ha assegurat. Després ha insistit que els diputats circulessin per millorar el "flux humà" davant del perill de "trombe" al "fossat" de la Cambra baixa, una metàfora mèdica en què ha insistit en diverses ocasions perquè "tendim a la trombosi una altra vegada", ha advertit en una d’elles.

Per finalitzar la votació, al veure que seguia el col·lapse de diputats fora dels seus escons ha reclamat: "Deixin expedit el passadís esquerre, perquè hem d’anar amb la sacra urna a veure Pablo Echenique", abans de dirigir-se a l’escó del diputat de Podem, amb problemes de mobilitat.