S'enfronta a set anys de presó

L'advocada del 'petit Nicolás' renuncia a la seva defensa per "pressions indirectes i coaccions"

L'Audiència ajorna un any el judici després que l'acusat ho hagi sol·licitat per trobar un nou lletrat

zentauroepp48244966 graf4641  madrid  20 05 2019   francisco nicol s g mez igles190520121931

zentauroepp48244966 graf4641 madrid 20 05 2019 francisco nicol s g mez igles190520121931 / Carlos Perez

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’advocada de Francisco Nicolás Gómez Iglesias, el 'petit Nicolás', ha renunciat a la seva defensa per "pressions indirectes" que "posen en perill el correcte exercici del dret a la defensa", segons l’escrit a què va tenir accés Efe. La Secció 17 de l’Audiència Provincial de Madrid tenia previst jutjar aquest matí Gómez Iglesias i dues policies municipals que presumptament el van acompanyar en un viatge a Ribadeo (Lugo) el 2014 en què es va fer passar per representant del Govern. No obstant, la renúncia de la seva lletrada ha fet que s’ajorni fins a no abans de març del 2020. A la seva arribada a l’Audiència, el 'petit Nicolás' s’ha declarat innocent. Però no ha pogut oferir la seva versió davant de la Sala després de deixar la seva defensa la lletrada que l’ha estat defensant aquests últims anys durant la instrucció del cas.

La Fiscalia demana per al 'petit Nicolás' set anys de presó i una multa de 81.000 euros pels delictes d’usurpació de funcions, falsedat en document oficial i suborn actiu. El noi ha arribat als jutjats sol, ja que la seva lletrada era dins, i tot i que inicialment ha dit que preferia no parlar, davant de la insistència dels periodistes ha explicat que es declara innocent ja que “no existeix delicte” pel que se l’acusa i aquests presumptes delictes "no poden portar a res".

Finalment, la Sala ha acordat ajornar fins d’aquí un any per problemes d’espai la vista oral després de renunciar la lletrada, que ha llegit a la Sala la denúncia presentada la passada setmana davant dels jutjats en què detalla les coaccions sofertes durant el procés. Després de concloure el tràmit de suspensió, l’acusat s’ha mostrat "decebut" davant dels mitjans per la suspensió, ja que haurà d’esperar un any perquè es resolgui la decisió final després de cinc anys des que van tenir lloc els fets.

"Trist i decebut"

Gómez Iglesias ha destacat que els presents a la Sala han pogut comprovar les pressions rebudes per la seva lletrada, que ha llegit la denúncia remesa als jutjats per aquests fets. "Em sento trist i decebut perquè hauré d’esperar un any i que en un estat de dret hi hagi pressions perquè no pugui tenir una bona defensa", ha dit. Així mateix, ha demanat a la Sala que se celebri com més aviat millor perquè s’acabi aquest "calvari", ja que vol seguir "cap endavant" i continuar amb la seva tasca com a president del partit Influència Jove.

A més, ha recordat que el 2018 va ser absolt de delictes de calúmnies i injúries contra el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). També se li han arxivat altres causes que tenia pendents amb la Justícia.

Estava previst que l’acompanyessin al banc dels acusats el cap de la Policia Nacional, Jorge González Hormigos, i el Policia Municipal de Torrijos (Toledo), Carlos Pérez López-Dávila, per als qui es demanen cinc anys i mig de presó a cada un.

Cas del 2014

Notícies relacionades

A començaments del mes d’agost del 2014, segons es desprèn de l’escrit d’acusació, el 'petit Nicolás' va proposar organitzar una reunió a un empresari a qui li va fer creure que actuava en qualitat de funcionari públic com un enllaç entre la Vicepresidència del Govern i la Casa Reial.

Després de diversos contactes, el 13 d’agost tots dos van mantenir un dinar en un restaurant de Ribadeo al qual, segons l’acusat, "assistiria una persona molt important de la Casa Reial". Per dur a terme el seu pla, Francisco Nicolás havia contactat prèviament amb Jorge González Hormigos, un policia nacional destinat al Grup d’Escortes i Protecció, "a qui li va demanar, a canvi d’una gratificació pels seus serveis, que li proporcionés els mitjans policials necessaris per fer-se passar per un càrrec públic i aparentar caràcter oficial al dinar".